Шість країн ЄС закликали Єврокомісію не зупиняти депортацію афганців попри бойові дії

Вівторок, 10 серпня 2021, 15:02

Шість країн-членів ЄС направили лист Європейській комісії з попередженням про неприпустимість припинення депортації афганських прохачів притулку, які отримали відмову, попри бойові дії "Талібану" в їхній країні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Припинення депортацій може надіслати невірний сигнал і, ймовірно, спонукатиме ще більше афганських громадян покинути свої будинки та відправитися в ЄС", - йдеться в листі, підписаному Австрією, Данією, Бельгією, Нідерландами, Грецією і Німеччиною.

"Ось чому ми закликаємо вас і ваші команди в Комісії активізувати переговори з афганським урядом про те, як може і буде тривати повернення в Афганістан у найближчі місяці", - наголошується в документі.

Багато держав-членів ЄС турбуються через те, що події в Афганістані можуть спровокувати повторення міграційної кризи в Європі 2015-2016 років.

Єврокомісія заявила, що отримала лист від шести країн і відповість, коли буде готова. У Комісії заявили, що рішення про те, чи вважати Афганістан безпечною країною, повинні приймати держави-члени.

"На рівні ЄС немає списку країн, що вважаються безпечними щодо заяв про надання притулку або повернення", - сказав прессекретар.

З 2015 року близько 570 000 афганців звернулися з проханням про надання притулку в ЄС, з них 44 000 у 2020 році, що зробило Афганістан другою за значимістю країною походження минулого року.

Як відомо, США оголосили про виведення своїх військ з Афганістану,  що означає також завершення операції НАТО в Афганістані. Афганську територію вже залишили німецькі військові. Велика Британія теж завершує виведення військ.

Після цього "Талібан" почав масштабну наступальну операцію, відтісняючи урядові сили і захоплюючи дедалі більше районів країни.

Багато спостерігачів побоюються, що після виведення остаточного міжнародного військового контингенту "Талібан" знову захопить контроль над більшістю території Афганістану, як це було до жовтня 2001 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.