З Кабула евакуювали британського студента, який поїхав туди у відпустку

Відео
Середа, 18 серпня 2021, 08:52

З Кабула літаком британської армії евакуювали 21-річного британського студента, який приїхав в Афганістан на відпочинок.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BBC.

Студент-фізик поділився в соціальних мережах, що вибрав Афганістан, тому що любить "темний" і "екстремальний" туризм. Раніше він відвідував Чорнобиль в Україні.

21-річний Майлз Ратледж з Бірмінгема у вівторок повідомив у соцмережах, що перебуває у списку для евакуації з Кабула.

Через кілька годин він опублікував відео, на якому він у бронежилеті і кілька десятків інших людей перебувають у літаку британських ВПС. "Щасливий кінець: приземлився в Дубаї завдяки блискучим співробітникам британської армії. Все гаразд!" -  написав хлопець.

У повідомленнях Ратледж стверджував, що озброєні бойовики "Талібану" зупиняли і допитували його дорогою в аеропорт. Вони нібито запитали у нього, звідки він, на що хлопець відповів: "З Уельсу".

Хлопець стверджує, що бойовики не знали, де розташований Уельс, і відпустили його. Ратледж каже, що пізніше натрапив на інший озброєний конвой талібів, і зробив селфі на одній з їх вогневих точок.

 

У понеділок хлопець повідомив, що він та інші цивільні особи, включаючи деяких інших британських громадян, отримали безпечний притулок у будівлі в Кабулі, яка перебуває під контролем НАТО.

Представник міністерства закордонних справ Британії, коментуючи історію студента, зазначив, що вони знають про його справу, і що "безпека британських громадян є нашим головним пріоритетом, тому з 21 квітня ми закликаємо британських громадян покинути Афганістан комерційним шляхом", - сказав прессекретар.

Він нагадав, що 6 серпня через загрозливу ситуацію в Афганістані міністерство оновило свої рекомендації, "щоб переконати британських громадян негайно виїхати і повідомити нам про свої плани від'їзду".

Натяки для України: що мав почути Київ у промові Байдена щодо Афганістану

Історію Ратледжа розкритикували в інтернеті через його рішення поїхати з туристичною метою в країну, куди влада вже понад два десятиліття радять утриматися від будь-яких поїздок, крім необхідних.

На думку критиків, студент зайняв місце когось із громадян Афганістану, чиє життя перебуває під загрозою через прихід "Талібану".

Подруга студента розповіла BBC, що не здивована його рішенням поїхати туди. "Якби хто-небудь, кого я знаю, збирався б поїхати в Афганістан, то це був би він", - зазначила вона.

Ратледж заявив в соціальних мережах, що не шкодує про своє рішення поїхати в країну.

Його мати Сьюзен заявила, що відчула полегшення після евакуації сина з Афганістану, але все ще "була шокована його подвигами", які викликали різку критику, повідомляє видання Mail Online. Вона не знала про перебування сина в Афганістані, поки не побачила його повідомлення в інтернеті.

Тепер студенту за власний кошт доведеться повернутись з Дубаю до Британії, де йому доведеться відправитися в карантинний готель. Афганістан перебуває в червоному списку Британії через високий рівень поширення коронавірусу. Майлзу доведеться заплатити 2285 фунтів стерлінгів за десятиденне перебування у готелі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.