Лава з вулкана на Канарах утворила в океані півострів площею 25 футбольних полів

П'ятниця, 1 жовтня 2021, 10:51

Лава з вулкана Кумбре-В’єха на Канарських островах, яка почала каскадом падати в океан два дні тому, вже покрила площу, що перевищує 25 футбольних полів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

За даними інституту вулканології Канарських островів, до кінця четверга площа утвореного лавою півострова на острові Ла-Пальма збільшилася вдвічі - до 20 гектарів.

 

Комітет з питань надзвичайних ситуацій попередив, що зміна напрямку вітру може принести нові ризики, пов'язані з хмарами токсичних газів, які утворюються при падінні розплавленої породи в океан.

"З можливою зміною напрямку вітрів, які досі відганяли вулканічні гази в сторону моря, запах сірки буде відчуватися з більшою інтенсивністю", - сказав офіційний представник комітету Рубен Фернандес.

 

Хоча початковий вплив розплавлених гірських порід є руйнівним для флори і фауни, в більш довгостроковій перспективі він може виявитися корисним, приносячи мінерали з ядра Землі на поверхню і забезпечуючи середовище проживання як під водою, так і на суші.

"Лава сформує кам'янисту платформу, яка стане субстратом для багатьох морських видів в майбутньому, тобто через три-п'ять років", - сказав Фернандо Туя, дослідник біорізноманіття з Університету Ла-Пальми.

Нагадаємо, пізно ввечері 28 вересня потік лави досягнув океану і сформував у місці впадання в нього гігантську піраміду. За останніми оцінками, на шляху до океану лава знищила 855 будинків, ще 126 частково пошкоджені. 

Міністр сільського господарства, риболовлі і продовольства пообіцяв допомогу фермерам, чиї бананові плантації знищив потік лави або які в інший спосіб постраждали внаслідок виверження.

Раніше керівник місцевого уряду заявив, що внаслідок виверження Канари втратять приблизно третину урожаю бананів, від якого дуже залежить місцева економіка. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.