Уряд Хорватії обмежив роздрібні ціни на бензин та дизель

П'ятниця, 15 жовтня 2021, 12:02

Уряд Хорватії прийняв постанову, що обмежує роздрібну ціну на бензин до 11,10 кун (1,48 євро) за літр, а ціну на дизельне паливо до 11,00 кун (1,46 євро) за літр протягом наступних 30 днів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Це скорочення приблизно на 30 лип (в одній куні 100 лип) за літр. Більшість нафтових компаній і дистриб'юторів негайно виконали це рішення, хоча указ набере чинності в суботу, 16 жовтня.

Прем'єр-міністр Андрій Пленкович заявив, що цей крок спрямований на захист споживачів.

"Що стосується поточної економічної ситуації, непередбачуваності цін на нафту на світових ринках і впливу цін на нафту на загальну економічну активність і рівень життя людей, з метою забезпечення подальшого економічного відновлення, ми вирішили використовувати можливість в законі про ціни на паливо, щоб стабілізувати ціни на бензин і дизельне паливо протягом 30 днів", - сказав він.

Міністр економіки Томіслав Чорич додав, що визначення максимальної роздрібної ціни на нафтопродукти не ставить під загрозу дистриб'юторів, тому що у них є можливість знизити свою маржу, додавши, що ніяких серйозних переговорів з дистриб'юторами з цього приводу не велося.

Він сказав, що дистриб'ютори найбільше відчують зниження цін, і це залишить вагомий слід в держбюджеті, так як надходження від податку на додану вартість будуть нижче.

Нагадаємо, Європейська комісія затвердила пакет заходів, щоб протистояти винятковому зростанню світових цін на енергоносії, яке, за прогнозами, триватиме всю зиму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.