20 країн ЄС підготували заходи з підтримки споживачів та бізнесу на тлі енергокризи

П'ятниця, 22 жовтня 2021, 17:43

20 з 27 країн Євросоюзу ввели чи анонсували заходи на підтримку споживачів та бізнесу у зв’язку зі зростанням цін на енергоносії.

Про це заявила в п'ятницю глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції після саміту ЄС, повідомляє "Європейська правда".

"Зростання цін на енергоносії серйозно непокоїть споживачів та бізнес, і ми знаємо, що це глобальна ситуація. У короткостроковій перспективі ми повинні підтримати вразливих споживачів та бізнеси, які зазнали сильного впливу. Країни-члени вже роблять це. Близько 20 країн-членів вжили заходів або оголосили про них", - сказала фон дер Ляєн.

Топ-дипломат ЄС звинуватив у зростанні ціни на енергоносії геополітичну гру

"Та це лише короткострокові речі. Якщо поглянути на середню та довготривалу перспективу, ми будемо працювати над додатковими кроками.

Щоб підвищити стійкість та незалежність, ми погодились вивчити, як створити стратегічні газові резерви, і також вивчити можливість спільної закупівлі. Ми будемо розширювати нашу роботу з різними постачальниками, щоби диверсифікувати постачання. І ми повинні пришвидшити роботу над інтерконекторами", - додала вона.

Паралельно Єврокомісія проведе оцінку функціонування ринку газу та електроенергії, а також ринку квот на вуглецеві викиди, і надасть відповідний звіт.

За підсумками саміту лідери ЄС озвучили список кроків, до яких пропонують вдатися у зв'язку зі значним зростанням цін на енергоресурси, яке відчули у всіх країнах.

13 жовтня Європейська комісія затвердила пакет заходів, щоб протистояти винятковому зростанню світових цін на енергоносії, яке, за прогнозами, триватиме всю зиму.

Невідкладні заходи щодо захисту споживачів і бізнесу передбачають надання екстреної підтримки доходів малозабезпеченим споживачам, наприклад, за допомогою ваучерів або часткової оплати рахунків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.