Навіщо Лукашенку міграційна криза

Аналітика коротко
Вівторок, 16 листопада 2021, 10:30

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко пішов на різке загострення "шантажу мігрантами". Навіщо це йому? Як ця криза виглядає зсередини Білорусі? Що білоруси думають про нинішнє загострення та якими є їхні настрої?

Ці питання редактор "Європейської правди" Юрій Панченко поставив відомому білоруському журналісту Валерію Калиновському. Відповіді на них можна не тільки прочитати у нашій статті Стратегія гопників: як Лукашенко та Путін атакують Європу, а й послухати на нашому YouTube-каналі.

Основні тези Валерія Калиновського:

На думку Калиновського, Лукашенко використовує міграційну кризу для декількох цілей. По-перше, щоб Європа поступилася та скасувала санкції, з ним почали розмовляти та визнавати легітимним президентом. По-друге, щоб відволікти і Білорусь, і міжнародну спільноту від внутрішньої кризи, від проблеми нелегітимності самого Александра Лукашенка, від того, що не було чесних виборів і що він і надалі утримує владу в незаконний спосіб.

"За будь-якого сценарію подальшого розвитку подій нинішня ситуація – програшна для Лукашенка".

"Зараз режим підготувався до нових санкцій. Створюються нові компанії, часто якісь одноденки, які мають оминути обмеження".

"Близько десяти мігрантів вже загинули на кордоні. І це вже трагедія. Очевидно, смертей буде більше – насуваються холоди, а людей на кордоні збирається все більше". 

"Проте є й набагато небезпечніший сценарій. Ситуація загострюється, і справа поступово йде до стрілянини".

"Фактично і Лукашенко, і Путін – як пацани в пітерській підворітні. Традиційна тактика – гопники висилають наперед малого, щоб він показав себе та позадирався, проте за спиною стоїть хтось великий, готовий вступити у бійку". 

"Хто тепер демонструє мускули? Вже не Лукашенко, а Путін".

"В останній місяць у Білорусі з’явилися дві російські бази авіаційні ППО і ВПС... Росія добивалася цього багато років, але Лукашенко цього не хотів. Тепер Путін отримав своє".

"Формально в інтеграції РФ та Білорусі немає якогось прориву, але поступки з боку Мінська йдуть одна за одною".

Більше про міграційну кризу очами відомого білоруського журналіста читайте у матеріалі Юрія Панченка Стратегія гопників: як Лукашенко та Путін атакують Європу. Також інтерв’ю можна подивитися на нашому YouTube-каналі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.