Єврокомісія: "технічні перемовини" з Білоруссю щодо мігрантів не є перемовинами з режимом Лукашенка

Четвер, 18 листопада 2021, 13:21

У Єврокомісії заявили, що анонсовані технічні перемовини з представниками влади Білорусі щодо повернення мігрантів додому і надання гуманітарної допомоги не означають перемовин з режимом Лукашенка, а позиція щодо санкцій залишається незмінною.

Як повідомляє "Європейська правда", про це на брифінгу сказав головний речник Єврокомісії Ерік Мамер, відповідаючи на запитання литовського журналіста.

"Не стоїть питання про перемовини з режимом Лукашенка. Ми вчора оголосили, що будемо вести технічні перемовини з міжнародними агенствами і білоруською стороною, щоб сприяти поверненню додому людей, які перебувають на кордоні. Це буде предметом цих перемовин, як і, звісно, сприяння наданню гуманітарної допомоги мігрантам, які перебувають у Білорусі. Тож не йдеться про будь-які перемовини з режимом Лукашенка", - заявив Ерік Мамер.

Естонія: Лукашенко хоче від ЄС визнання і скасування санкцій в обмін на припинення міграційної кризи

Він додав, що щодо санкцій позиція залишається такою ж, як раніше. 

Ерік Мамер прокоментував також запитання естонського журналіста про те, чи ЄС "надавав мандат" Ангелі Меркель для телефонних розмов з Лукашенком.

"Країни-члени, звісно, можуть мати двосторонні контакти, з ким забажають, це абсолютно нормально. Але, звісно, є і тісні контакти між Єврокомісією і країнами-членами", - відповів він. 

Як відомо, напередодні Ерік Мамер повідомив, що ЄК буде вести технічні перемовини у тому числі з білоруською владою для повернення у рідні країни мігрантів, які намагаються через територію Білорусі потрапити у ЄС.

G7: створена Лукашенком міграційна криза не змусить забути про ситуацію в Білорусі 

У свою чергу, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що 17 листопада мала телефонні розмови щодо ситуації на білоруському кордоні з прем’єр-міністрами Латвії, Естонії і Литви, також президентом Литви Гітанасом Науседою та президентом України Володимиром Зеленським, у розмові з останнім йшлося також про енергетичні питання

Також напередодні Єврокомісія оголосила про надання 700 тисяч євро початкового гуманітарного фінансування для допомоги мігрантам, які застрягли на кордоні Білорусі та Польщі.

Читайте також: Вбивчий гуманізм Європи: як опір "білоруським" мігрантам розриває ЄС зсередини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.