В ЄС розповіли, як режим Лукашенка через дипустанови заманює мігрантів до Білорусі

Вівторок, 9 листопада 2021, 13:54

Режим самопроголошеного президента Александра Лукашенка діє через свої дипломатичні установи, щоб вмовляти громадян інших країн приїхати до Білорусі, обіцяючи їм подальший шлях до ЄС.

Про це заявив на брифінгу у Брюсселі речник Єврокомісії Петер Стано, повідомляє "Європейська правда".

"Як режим Лукашенка проводить ці неприйнятні і власне незаконні операції? Вони спілкуються з потенційними мандрівниками через офіційні канали, такі як білоруські консульства, посольства тощо, які видають візи. Вони кажуть: ви можете приїхати, вам буде надано транспорт до кордону", - розповів Стано.

Він розповів, що європейські чиновники найближчим часом відвідають кілька країн, з яких приїжджають мігранти до Білорусі, але не назвав, які саме.

"Загалом, якщо люди отримують якусь інформацію нібито з офіційного джерела, то вони схильні вірити у неї. Тому для нас важливо не тільки інформувати про це країни, звідки їдуть мігранти, але й намагатися довести інформацію до людей. Часом навіть органи влади у цих країнах не знають про ситуацію", - додав Стано.

За даними ЗМІ, мігранти до Білорусі найбільше прибувають з Іраку.

"Модель, за якою режим Лукашенка проводить свої дії, змушує людей вірити, що вони можуть приїхати в Білорусь і надалі продовжити шлях до ЄС. Це частина нелюдського і навіть гангстерського підходу режиму Лукашенка. Він бреше людям і привозить їх до Білорусі із брехливими обіцянками легко потрапити в ЄС", - сказав Стано.

Як повідомлялося, Польща вирішила закрити пункт пропуску "Кушниця" на кордоні з Білоруссю через те, що неподалік розташувалися сотні мігрантів.

Нагадаємо, вранці 8 листопада ситуація на польсько-білоруському кордоні безпрецедентно загострилася. Вранці з'явились повідомлення про велику групу мігрантів, що рухається до кордону у супроводі білоруських силовиків. Вдень сталися перші спроби прориву через кордон.

Надвечір мігранти облаштували табір поруч з кордоном. У Польщі кажуть, що у безпосередній близькості до кордону може перебувати 2-3 тисячі людей. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.