Науседа: Литва готова допомогти Україні з вступом в НАТО

Понеділок, 20 грудня 2021, 14:19

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що його країна готова сприяти вступу України до НАТО та не приймає тиску Росії у цьому питанні. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це Науседа сказав після саміту лідерів України, Польщі та Литви в Гуті у понеділок.

"Литва послідовно підтримує суверенітет, територіальну цілісність України в рамках міжнародно визнаних кордонів. Ми готові разом працювати у боротьбі з наслідками агресії проти України і в допомозі України з вступом до НАТО", - сказав литовський президент. 

Міноборони Британії: поки Україна не в НАТО, військових Альянсу туди не надсилатимуть

Він зазначив, що у спільній заяві президенти ще раз висловили підтримку України, її членства в ЄС і НАТО. 

"Ми бачимо, що своїми діями Росія намагається тиснути на Україну і створює загрозу між тісними зв’язками України з ЄС і НАТО. Ніхто не має права накладати вето і впливати на рішення і вибір незалежних держав. У нас дуже простий сигнал: наслідки будуть дуже тяжкі для Росії, всі спроби намалювати нову червону лінію будуть неприйнятними у XXI столітті в Європі", - додав він.

Нагадаємо, у п’ятницю МЗС РФ оприлюднило "проєкти договорів" про фактично розподіл сфер впливу у Європі, які Москва хоче підписати з Північноатлантичним альянсом та з США. 

В одному з пунктів Росія пропонує країнам НАТО взяти на себе зобов'язання, що "виключають подальше розширення НАТО, у тому числі приєднання України, а також інших держав". Крім того, Росія пропонує відмовитись "від ведення будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії". 

Російський ультиматум НАТО: чому Кремль унеможливлює компроміс

Речниця Білого дому заявила, що Сполучені Штати бачили пропозиції Росії щодо переговорів  про так звані "гарантії безпеки", але наголосила, що без європейських союзників і партнерів переговорів не буде.

У НАТО також назвали свої умови для діалогу, заявивши, що він має враховувати занепокоєння НАТО щодо дій Росії, базуватися на ключових принципах та документах щодо європейської безпеки та відбуватися в консультаціях з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Читайте також: Путін на всю голову: чому російський ультиматум НАТО є доброю новиною для України.

Підписуйтеся на Telegram-канал "Європа тут" з найцікавішим від ЄвроПравди

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.