Лідери ЄС навряд чи згодяться на статус країни-кандидата для України – ЗМІ

Четвер, 10 березня 2022, 09:47

Лідери ЄС на неформальному саміті в Парижі у четвер збираються пообіцяти підтримку Україні, але, ймовірно, не запропонують Україні прискорене членство в ЄС.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv з посиланням на проєкт декларації саміту.

"Загарбницька війна Росії є тектонічним зрушенням в європейській історії", – йдеться у проєкті Версальської декларації лідерів ЄС, підготовленої до саміту.

В останній версії документа зазначено, що "Україна належить до нашої європейської сім’ї", що є кроком вперед до попередніх версій. Водночас про готовність надати Україні статус кандидата в проєкті не йдеться.

"Ми будемо ще більше зміцнювати наші зв’язки та поглиблювати наше партнерство", – готуються заявити лідери ЄС відповідно до проєкту.

Шлях до членства в ЄС. Як українці за кордоном можуть визначити майбутнє держави

Напередодні саміту посли ЄС не змогли домовитися про формулювання заяви, оскільки поділилися між тими, хто хоче більш амбітно висловлюватися щодо шансів країни, і західноєвропейськими країнами.

Болгарія, Хорватія, Чехія, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина та Словенія вже зайняли позицію, виступаючи за негайну перспективу приєднання України.

Хоча лідери ЄС висловлять рішучу підтримку Україні, замість членства вони збираються обговорити посилення зв’язків Києва з єдиним ринком ЄС та енергетичною мережею Європи в рамках ідей для посилення партнерства, сказав журналістам високопоставлений чиновник ЄС напередодні саміту.

Кулеба анонсував цього тижня "серйозні новини" щодо заявки України на членство в ЄС

Будь-яка заява чи декларація, в якій згадується стаття 49 (що стосується розширення ЄС) щодо України, була б "забіганням наперед", сказав чиновник.

"Навряд чи лідери запропонують Україні статус кандидата, більш імовірно, що буде більше співробітництва в рамках угоди про асоціацію", – зазначив другий чиновник ЄС.

"Запропонувати більше було б неможливо, тому що це країна, яка зараз охоплена війною, частково під російською окупацією, а можливо, в якийсь момент навіть повністю під окупацією", - додав він.

Вони також зазначили, що, незважаючи на тиск з боку східноєвропейських країн, надання Україні прискореного шляху до членства може створити проблеми з іншими заявниками, такими як Грузія чи Молдова, які навіть не згадуються в проєкті декларації, хоча обидва вони подали заявку невдовзі після України.

Деякі дипломати ЄС, однак, зазначають, що надання Україні статусу кандидата в ЄС запропонує чітку "європейську перспективу", даючи країні надію відбити російську агресію, не роблячи при цьому жодних твердих зобов’язань прийняти Україну в майбутньому.

"Давайте не будемо занадто догматичними, Туреччина має статус кандидата понад два десятиліття, і вона не наближається до членства, тож про що ми тут говоримо. Всі добре знають, що процес отримання повноправного членства може тривати вічно, тому це ні в якому разі не зашкодить нам", – сказав один з дипломатів.

Нагадаємо, посли ЄС у понеділок обговорили заявки на вступ України, Молдови та Грузії і попросили Єврокомісію розглянути запити країн та надати свою оцінку.

Тепер французьке головування в ЄС надішле три листи до Європейської комісії з проханням оцінити заявки трьох країн.

Раніше Кулеба висловився за те, щоб заявку України на членство в ЄС розглядали окремо від заявок Грузії та Молдови.

Детально про заявку України щодо членства дивіться у пояснювальному відео ЄвроПравди або читайте у статті "До ЄС у турборежимі: як та коли розглядатимуть заявку України про прискорений вступ"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.