Американські посадовці зацікавились яхтою за $700 млн в Італії, що ймовірно належить Путіну

Субота, 12 березня 2022, 14:11

Американські посадовці намагаються встановити реального власника елітної яхти Scheherazade вартістю 700 млн доларів, яка зараз знаходиться в сухому доці в прибережному італійському містечку Маріна ді Каррара у Тоскані.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє New York Times.

У розвідки США немає остаточних висновків щодо того, хто є справжнім власником судна довжиною близько 140 м, але є "початкові вказівки" на те, що це президент РФ Владімір Путін.

В Італії арештували яхту російського олігарха Мельниченка за 530 млн євро

Перед тим американські журналісти дізнился, що італійські органи влади також з’ясовують, кому належить яхта, та що колишній член команди стверджує, що нею користувався Путін. 

Обізнані джерела кажуть, що Путін дуже рідко записує свою власність на своє ім’я, зазвичай ця нерухомість і яхти записані на російських олігархів. 

Під час пандемії коронавірусу Путін проводив чимало часу у курортному Сочі, і є дані про те, що яхта ходила туди влітку 2020 та 2021 року. 

Від офіційних коментарів з цього приводу у Мінфіні та розвідці США наразі відмовилися. 

Якщо справа дійде до вилучення яхти, США необхідно буде координувати свої дії з італійським урядом. 

Деякі елітні судна почали залишати європейські води після перших санкцій Заходу, що уможливили вилучення активів осіб, причетних до війни Путіна проти України. Оскільки  Scheherazade була на плановому ремонті, її не можуть швидко евакуювати. 

Капітан судна раніше цього тижня заявляв у коментарях ЗМІ, що яхта не належить Путіну і він нібито ніколи не ступав на її борт, але ім’я власника називати відмовився. Він стверджує також, що ця особа не потрапила у західний санкційний список, та що надасть усі документи щодо власника італійським органам.  

Фінансова поліція Італії вже почала збір даних щодо власника яхти, цей процес може тривати кілька тижнів. 

Italian Sea Group, на верфі якої знаходиться яхта, теж заперечує її зв’язок з президентом РФ. 

На профільних сайтах вартість Scheherazade, німецького виробництва, оцінюють у 700 млн доларів. На яхті, серед іншого, є повноформатний спортзал та два гелікоптерні майданчики. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.