Молдова просить ЄС про фінансову допомогу через труднощі, зумовлені війною в Україні

Субота, 12 березня 2022, 14:52

Прем’єрка Молдови Наталія Гаврилиця попросила Євросоюз надати Молдові безповоротну фінансову допомогу для підтримання рівня життя населення та енергетичної безпеки.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Newsmaker.

12 березня Гаврилиця та президентка Мая Санду зустрілися з міністеркою закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок, обговорюючи безпекову ситуацію та соціальні, політичні й економічні наслідки війни РФ проти України для Молдови. 

Міністр закордонних справ та євроінтеграції Ніку Попеску зазначив, що дефіциту продуктів у Молдові немає, але вплив війни вже відчутний. 

"Ця абсолютно невиправдана війна серйозно вдарила по нашій економіці, добробуту і бюджету - не біженці, а саме війна. Постраждав наш експорт на низку ринків, імпорт з України, з інших країн, що проходив через територію України. Війна підриває і потенціал для залучення інвестицій. Також є бюджетні витрати, необхідні для реагування на ситуацію", - зазначив Ніку Попеску.

Глава МЗС додав, що за два тижні війни населення Молдови через людей, що втекли з України, зросло на 4%, і це також потрібно буде враховувати у витратах на освіту й охорону здоров’я. 

За останніми даними, з 24 лютого з України до Молдови виїхали орієнтовно 300 тисяч людей, з них понад 103 тисячі залишились в країні та понад 4 тисячі офіційно попросили про притулок. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.