Росія попросила Китай про військову допомогу у війні проти України - FT

Неділя, 13 березня 2022, 22:09

За словами американських посадовців, Росія попросила у Китаю надати їй військову техніку для підтримки свого вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на власні джерела, пише "Європейська правда".

Видання відзначає, що ця новина викликала занепокоєння у Білого дому тим, що Пекін може підірвати зусилля Заходу з надання допомоги українським силам у захисті своєї країни.

США і Китай проведуть переговори щодо російської війни проти України

Посадовці США повідомили виданню, що Росія просила у Китаю військову техніку та іншу допомогу. Вони відмовилися повідомити подробиці про те, про яку техніку йдеться.

Інше джерело, знайоме із ситуацією, зазначило, що США готуються попередити союзників про ситуацію на тлі деяких ознак того, що Китай може готуватися допомогти Росії. 

Інші посадові особи США також заявили, що є ознаки того, що у Росії закінчуються деякі види озброєнь, оскільки війна в Україні триває понад два тижні, саме тому вона звернулась до Китаю.

Ця інформація надійшла в той час, як Джейк Салліван, радник з національної безпеки президента США, у понеділок прямує до Риму для переговорів із членом Політбюро Комуністичної партії Китаю та директором Офісу комісії закордонних справ Ян Цзечі. 

США допускають санкції проти китайських компаній, які допомагатимуть РФ обійти обмеження

Люди, знайомі з обговоренням, сказали, що Салліван суворо попередить Китай про те, що будь-які спроби допомогти Росії продовжити вторгнення чи сприяти ухиленні від західних санкцій матимуть для Пекіну наслідки.

Білий дім наразі не коментував цю інформацію. Посольство Китаю у Вашингтоні не відповіло на запит FT про коментар.

Китай відмовився засуджувати Росію за вторгнення в Україну. США також не бачили ознак того, що президент Китаю Сі Цзіньпін готовий чинити будь-який тиск на Владіміра Путіна.

Про те, як Китай може вплинути на РФ, допомігши деескалації конфлікту читайте в статті Союзник, якого боїться Путін: як Китай може допомогти стримати агресію РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.