МЗС: якщо РФ не виконує рішення Міжнародного суду ООН, то має відмовитися від права вето в Радбезі

Четвер, 17 березня 2022, 18:33

Росії не вдасться уникнути відповідальності за її злочини проти українського народу, незважаючи на намагання вільно інтерпретувати рішення Міжнародного суду ООН.

Про це йдеться у заяві речника МЗС України Олега Ніколенка, переданій "Європейській правді".

"Росія хоче всидіти на двох стільцях одночасно. З одного боку, не виконувати обов‘язковий наказ Міжнародного суду ООН, а з іншого - продовжувати користуватися привілеями міжнародного права. Але міжнародним правом не можна махати як собака хвостом. Відмовляючись виконувати рішення Міжнародного суду, Росія має тоді відмовитися від усіх прав за Статутом ООН, насамперед права вето в Радбезі, а також імунітетів", - заявив Ніколенко.

Він нагадав, що Міжнародний суд ООН наказав Росії негайно припинити всі військові операції, які вона розпочала на території України 24 лютого. Наказ суду має зобов’язуючий характер і, відповідно до норм міжнародного права, створює юридичні зобов’язання для Російської Федерації.

"Твердження російської сторони про відсутність у суду юрисдикції розглядати позов України, а відповідно і його виконувати, є нікчемними. Під час слухань суд відкинув заперечення Росії і підтвердив повноваження винести свій наказ", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, речник президента РФ Дмітрій Пєсков заявив, що Росія не збирається виконувати перше рішення Міжнародного суду ООН щодо війни в Україні.

16 березня Міжнародний суд ООН в Гаазі зобов’язав Росію припинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії в Україні, заявленою метою яких було "запобігання і покарання" нібито геноциду в Луганській та Донецькій областях України.

Детальніше читайте у статті - Перше рішення з Гааги: що означає наказ Суду ООН у справі проти Росії щодо "геноциду"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.