На Банковій пояснили, як Україна отримає у ЄС статус кандидата за пришвидшеною процедурою

П'ятниця, 18 березня 2022, 15:13

Заступник глави офісу президента України Ігор Жовква наполягає, що робота Єврокомісія з підготовки висновку про готовність України отримати статус кандидата буде суттєво швидшою, ніж в інших держав, як проходили цей шлях.

Про це він заявив у коментарі "Європейській правді", коментуючи підсумки переговорів президента Володимира Зеленського з очільницею Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Жовква підтвердив, що досягнута домовленість про процедуру, що за очікуваннями Києва призведе до пришвидшеного отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС.

"Розмова двох лідерів була присвячена лише одному питанню – початку процедури розгляду заявки України вже брюссельською бюрократією. І від сьогоднішнього дня ми можемо говорити, що Єврокомісія вже розпочала підготовку офіційного висновку щодо відповідності України Копенгагенським критеріям", - пояснив він.

У відповідності до правил ЄС, статус кандидата може отримати лише держава, що відповідає так званим "Копенгагенським критеріям" щодо політичної та економічної готовності держави розпочинати переговори про вступ.

Ігор Жовква наголосив, що не йдеться про заповнення Україною масштабного опитувальника на кшталт того, який заповнювали  держави Західних Балкан, які останніми отримували кандидатський статус. Натомість зараз Київ та Брюссель ведуть діалог про отримання висновку.

"Ми не говоримо зараз про бюрократичні процедури. Наша мета і мета Єврокомісії – це отримання переконливого висновку. І сьогодні Від Урсули фон дер Ляєн буквально прозвучало, що ті документи, що готуються, як правило, роки і роки, щодо України буде підготовлено протягом кількох місяців", - пояснив він, додавши, що процедурні питання щодо втілення цього політичного рішення, узгодженого на рівні президентів,  покладені на Єврокомісію та уряд України.

Заступник глави ОПУ пояснив, що пришвидшити цей процес допоможе те, що у Брюсселі вже є достатньо даних про прогрес реформ в Україні. "Україна проробила значну роботу у раках виконання Угоди про асоціацію, Приєднання до ENTSO-E тощо. У Єврокомісії готові взяти до уваги пророблену роботу, щоби пришвидшити підготовку висновку щодо нашої готовності для отримання статусу кандидата", - наголосив Ігор Жовква.

Як повідомлялося, у п’ятницю Зеленський обговорив з главою Єврокомісії шлях до членства в ЄС.

Детально про процедуру та політичну домовленість щодо Руху України до ЄС читайте у статті "Дорога до членства: що пообіцяли та що загальмували на "українському саміті" ЄС"

Європейська правда готує також публікацію про технічні особливості процесу, що розпочинається після переговорів президентів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.