В ЄС вивчають можливість використання активів олігархів РФ для відновлення України – ЗМІ

Субота, 19 березня 2022, 07:16

Чиновники Європейського Союзу обговорюють можливість використання активів російських магнатів, які потрапили під санкції, для фінансування відновлення України після війни.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на трьох людей, знайомих з цим питанням, передає "Європейська правда".

За даними джерел, ідея перебуває на дуже ранній стадії, і рішення ще не прийнято.

Однією з можливостей було б використовувати активи для фінансування військових репарацій. Будь-яке рішення про те, як поводитися з активами, в кінцевому підсумку повинно прийматися державами-членами.

"На даний момент активи лише заморожені. Президентка не просила, щоб це питання було досліджене", - сказав представник Єврокомісії Ерік Мамер.

Після вторгнення Росії в Україну минулого місяця ЄС ввів санкції проти десятків російських магнатів, включаючи деяких із найбагатших мільярдерів країни. Після ухвалення санкцій декілька країн-членів арештували активи, такі як суперяхти, приватні літаки та майно. Тільки Італія заморозила активи на суму близько 780 мільйонів євро.

Нинішній режим санкцій дозволяє заморожувати активи, і ЄС оголосив у четвер, що створює робочу групу "Заморожувати та конфіскувати" для обміну інформацією між державами-членами з метою кращого виконання заходів.

Нагадаємо, глава Євроради Шарль Мішель заявив, що підтримує створення Фонду солідарності з Україною для надання основних послуг та задоволення нагальних потреб українських громадян.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.