В уряді Німеччини не виключають проблеми з газопостачанням наступної зими

Субота, 19 березня 2022, 16:25

Німеччина наразі не може бути впевненою, що матиме достатні обсяги природного газу наступної зими.

Як повідомляє Deutschlandfunk, про це заявив міністр з економічних і кліматичних питань Роберт Габек. 

За його словами, постачання газу на наступний опалювальний сезон ще не зовсім гарантоване.

"Це означає, що якщо ми до наступного сезону не отримаємо більше газу, а постачання з Росії зірвуться - у нас не буде достатньо газу, щоб повноцінно працювала промисловість і опалювалося житло", - сказав Габек.

Він зазначив, що у разі проблем уряд визначить, хто буде вважатися пріоритетним споживачем, і домогосподарства, підприємства критичної інфраструктури, лікарні тощо будуть зазнавати обмежень в останню чергу. За такого сценарію можуть виникнути певні проблеми з ланцюжками постачання. Габек сказав, що сподівається уникнути такої ситуації, але підготуватись до неї необхідно. 

Міністр зазначив, що до осені заповнювати газосховища можливо тільки російським газом, підкресливши, що йому прикро за таку ситуацію. 

Роберт Габек наголосив, що від російських енергоносіїв потрібно відмовитися якнайшвидше і він вже почав переговори з Катаром й ОАЕ щодо водню та скрапленого природного газу. Він додав, що важливо у майбутньому уникати ситуацій, коли країна критично залежна від певного постачальника. 

"Різні постачальники повинні надавати 10-20%, але не 50% і більше. Це просто нерозумно, незалежно від того, Росія це чи ні", - зазначив Габек. 

Як повідомлялося, Польща з 2023 року хоче повністю відмовитися від російського газу. Італія спробує за два місяці знайти заміну половині об'єму природного газу, який отримувала від РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.