США радять Туреччині передати Україні ракетні комплекси С-400

Неділя, 20 березня 2022, 07:20

Сполучені штати Америки у неформальному діалозі з Туреччиною вже кілька разів передали пораду розглянути постачання Україні ракетних комплексів С-400.

Про це повідомляє агенція Reuters, що посилається на три джерела, знайомі з цим питанням.

Видання підкреслює, що шанси на позитивне рішення Туреччини з цього приводу є невисокими, але США продовжують цей діалог.

Перший запит до Анкари з цього приводу надійшов ще у лютому, зазначає Reuters. Натяки про це лунали від США і згодом, у тому числі під час візиту до Туреччини заступниці держсекретаря Венді Шерман 4-5 березня. Утім, підкреслюється, що йдеться не неофіційну дискусію, а не пр формальний запит.

Reuters пише, що адміністрація Байдена веде діалог про постачання систем ППО Україні також з іншими державами, які мають на озброєнні системи російського виготовлення, як-то С-300, про їхню передачу Україні.

Як повідомлялося, ближчим часом НАТО забезпечить постачання в Україну комплексів С-300, розташованих у Словаччині. Для цього словацькі військові мають отримати на заміну систему Patriot, виготовлену в США.

Тим часом, Росія обіцяє не допустити передачі Україні С-300 зі Словаччини.

Варто зауважити, що наявність у Туреччини комплексів С-400 ще до вторгнення РФ до України була проблемним питанням у відносинах Туреччини та США. Сполучені штати вважають, що закупівля новітньої російської зброї (а також допуск російських військових до її налаштування, включно з можливим доступом до кодів системи "свій-чужий") ставить під загрозу цілісність оборони НАТО. Через це ще у 2020 році США наклали часткові санкції на Туреччину за закупівлю російських С-400.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.