Чверть виборців партії Орбана звинувачують у війні Україну

Неділя, 20 березня 2022, 12:14

64% угорців вважають вторгнення Росії в Україну актом агресії, але виборці правлячої партії "Фідес" Віктора Орбана розділилися щодо цього питання.

Про це, як пише "Європейська правда", показало опитування Publicus Institute від 7-11 березня, результати якого публікує видання Telex.

Згідно з опитуванням, 44% виборців "Фідес" вважають вторгнення до України явною російською агресією. Утім, 25% опитаних звинувачують у війні українців. Ще третина опитаних виборців партії влади не наважилась коментувати російське вторгенння.

Орбан: Угорщина залишиться осторонь від війни в Україні

Водночас, оцінка ситуації кардинально відрізняється серед виборці опозиційного табору, де понад 90% опитаних засуджують напад Росії на Україну.

Виборці двох головних політичних сил розділилися в прогнозах результатів війни. Близько 42% виборців "Фідес" очікують, що росіяни швидко візьмуть контроль над Україною, і лише 22% вважають вірогіднішою тривалу і криваву війну. 

Майже половина опозиційних виборців вважають другий сценарій реалістичним, і лише 16% вважають, що росіяни можуть швидко перемогти.

На питання, чи може війна поширитись на Угорщину, лише 14% усіх респондентів відповіли ствердно.

Кулеба дорікнув Сійярто проблемами з пам'яттю через заяви Угорщини про зброю

Найбільш відмінною між проурядовими та антиурядовими виборцями стала їхня оцінка відносин уряду Орбана з Росією.

У той час як 81% виборців "Фідес" заявили, що прем'єр-міністру не потрібно засуджувати Росію різкіше, ніж він це робить зараз, 90% опозиційних виборців вважають, що він має це робити. 

Як повідомляла "ЄвроПравда", громадяни України вважають дружніми практично всі держави ЄС, але щодо Угорщини та меншою мірою Німеччини результати опитування вирізняються.

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан засудив російське вторгнення в Україну і заявив, що Будапешт не накладе вето на санкції ЄС, узгоджені проти Росії. Однак Орбан виступає проти того, щоб санкції впливали на постачання енергоносіїв до Угорщини.

Орбан також заявив, що його країна не надсилатиме Україні жодної зброї і залишиться осторонь від війни.

Парламентські вибори в Угорщині відбудуться 3 квітня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.