ЄС розпочинає розслідування роботи керівництва європейської  прикордонної служби

Середа, 23 березня 2022, 00:34

OLAF  - антикорупційне агентство ЄС веде розслідування, головним підозрюваним в якому йомвірно є керівник прикордонної служби Frontex Фабріс Леггері. 

Як повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Shpigel, його звинувачують у покритті незаконної діяльності грецьких прикордонників.

OLAF витратив понад рік на розслідування, навіть обшукавши офіс глави Frontex Фабріса Леггері та його найближчих помічників. Заключний звіт агентства має понад 200 сторінок і суворо конфіденційний. Навіть європейські парламентарі, яким доручено контролювати Frontex, отримали лише усне резюме доповіді. 

За словами кількох людей, які були присутні на усному підсумку, звіт OLAF звинувачує трьох членів керівництва Frontex у порушенні правил ЄС. Їх імена офіційно не повідомляються, проте, як зазначає видання, є багато ознак того, що головним підозрюваним є керівник Frontex.

Порушення, про які йде мова, стосується поводження з близькосхідними мігрантами, що прибувають на човнах з Туреччини на грецькі острови Лесбос і Самос.

 Як повідомляється, у кількох випадках прикордонники ри затриманні човнів із біженцями, знищували двигуни суден, а потім буксували судна до турецького узбережжя та покинули їх.

Іноді прикордонники навіть змушували повернути шукачів притулку після того, як вони вже досягли грецьких островів.

Такі операції серед правозахисників називають відштовхуванням, і вони є забороненими у законодавстві ЄС.

Звіт OLAF продемонстрував , що прикордонники Frontex відбулися в безпосередній близькості від прикордонників, навіть передавши грецьким чиновникам човни біженців, перш ніж вони відбуксирували човни назад у турецьку воду. Принаймні у двох випадках літаки Frontex спостерігали операції відштовхування з повітря.

Cлідчі OLAF володіють детальними доказами того, що керівництво Frontex активно приховувало відштовхування – проти волі співробітників Frontex. Ці висновки підтверджують внутрішні фотографії, які показують, що Леґгері відпочатку мав чіткі докази незаконних відштовхувань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.