Як Росія готується “запалити” Балкани

Аналітика коротко
П'ятниця, 25 березня 2022, 20:49

Аналітики та експерти щодо Західних Балкан вважають, що РФ практично відкрила третій фронт після України та Сирії – проти цілісності Боснії і Герцеговини та її стабільності.

На щастя, БіГ не межує з Росією та оточена практично з усіх боків країнами-членами НАТО. Натомість РФ має союзника в БіГ. Це відомий всім захисник "русского міра" і, як він сам вважає, приятель Путіна, член президії БіГ від сербського народу Мілорад Додік.

І за його допомоги завдання відкрити "третій фронт" проти Заходу стає цілком реальним, пише кандидат історичних наук, тимчасовий повірений у справах України в Боснії і Герцеговині (2018 рік) Володимир Цибульник у статті Третій фронт РФ: чому долю балканської кризи вирішить армія України.

Мілорад Додік вже давно закликає до виходу Республіки Сербської (один з двох ентитетів федеративної БіГ). Раніше він продовжував свої сепаратистські заклики бажанням приєднатися до Сербії, президент якої Александар Вучич мовчки слухав та не коментував. З часом Вучич зрозумів небезпеку таких закликів і дистанціювався від Додіка. 

Тож сьогодні лише Путін та його дипломати підтримують наміри Додіка щодо виходу з БіГ, обіцяючи йому золоті гори та не поспішаючи дійсно допомагати розвитку бідної частині БіГ.

Тривалий час міжнародна спільнота в Сараєві намагалися умовити лідера боснійських сербів. Але політика умиротворення Додіка мала протилежний результат – він перейшов до дій.

Почалося це минулого року, під час обрання нового високого представника Крістіана Шмідта. Тоді Додік разом з РФ виступив категорично проти його призначення. І саме тоді, вперше, ця двійка чітко та однозначно заявила, що не визнає повноважень Шмідта, та висунула вимогу щодо ліквідації цієї інституції.

Потім Мілорад Додік перейшов до звичних закликів вийти зі складу БіГ, повернути собі повноваження, які мала Республіка Сербська до 1992 року та представив у Скупштині понад 100 законів, які мали б забезпечити вихід РС з єдиної держави.

Від слів Додік перейшов до справ і 1 лютого позачергове засідання Національної Скупштини Республіки Сербській схвалило перші 12 рішень щодо політико-економічної ситуації в БіГ, які були спрямовані на "повернення повноважень" Республіці Сербській. У тому числі щодо армії.

Лідери трьох конституційних народів – бошняків, сербів та хорватів – не хочуть погодитися з тим, що всі народи країни повинні мати рівні права, у тому числі і у виборному процесі. У такій ситуації Додіку залишалося тільки чекати зручного моменту та проголосити вихід з БіГ. 

І схоже, російська агресія проти України суттєво наблизила цей момент.

21 лютого, лише за три дні до російського вторгнення, міністри закордонних справ ЄС обговорили ризики, які виникли після того, як Додік представив свої сепаратистські законопроєкти. Євросоюз схвалив рішення – посилити розташований у Боснії і Герцеговині контингент військових EUFOR.

Докладніше про тенденцію до загострення в Боснії та Герцеговині читайте у матеріалі Володимира Цибульника Третій фронт РФ: чому долю балканської кризи вирішить армія України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.