Невизнане Україною Косово засудило війну Путіна, готове приймати українських біженців 

Четвер, 3 березня 2022, 19:57

Парламент Косова, незалежність якого Україна не визнає, засудив російську агресію проти України та висловлює готовність приймати українців, що втікають від війни. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє "Балканський оглядач".

"Парламент Республіки Косово найрішучішим чином засуджує незаконну, неспровоковану та невиправдану військову агресію та вторгнення Російської Федерації проти України, а також причетність Білорусі до цієї агресії", – йдеться у резолюції.

За проголосували 94 депутатів. "Проти" не було жодного голосу, водночас, фракція косовських сербів "Сербський список" вийшла з залу перед голосуванням.

У резолюції депутати висловлюють підтримку Україні, засуджують атаки проти цивільного населення, привітали початок розслідування воєнних злочинів Міжнародним кримінальним судом і підтримали передачу справи з України до Міжнародного суду в Гаазі.

В резолюції наголошується, що косовське питання в колишній Югославії та гуманітарна інтервенція НАТО в Косово з метою зупинити державний апарат колишньої Югославії та Сербії не нагадує нинішню Україну та її легітимні інституції.

 "Гуманітарна інтервенція НАТО мала на меті зупинити етнічну чистку у Косово та врятувати його від геноциду, спричиненого агресією Сербії, через політику якої вислали 1 мільйон албанців, вбили понад 12 тисяч мирних жителів, серед них понад 1300 дітей, вчинили понад 400 масових вбивств, зґвалтували близько 20 тисяч жінок і дівчат, спалили сотні тисяч будинків, знищили майно, культурні, релігійні та історичні пам’ятки", - зазначається в документі.

Також парламент підтримав ініциативу уряду Косова розмістити 20 українських журналістів, а також висунув пропозицію щодо можливого розміщення до 5000 біженців з України.

Нагадаємо, за кілька днів до початку повномасштабної війни РФ проти України у Косові провели акцію солідарності з Україною, підсвітивши будівлю уряду кольорами українського прапора.

Днями Косово звернулося до США з проханням створити в країні постійну військову базу та прискореної інтеграції до НАТО з огляду на нову реальність, створену війною Росії проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.