ЄС може розширити санкції проти російських банків – ЗМІ

Середа, 30 березня 2022, 18:47

Європейські країни з метою посилення санкцій проти Росії розглядають можливість розширення обмежень на більшу кількість банків, запровадження санкцій проти додаткових членів сімей олігархів та посилення обмеження використання криптовалют для ухилення від санкцій.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на дипломатів і чиновників.

Заходи розглядаються в той час, коли США та Європейський Союз готують спільні оперативні групи, спрямовані на забезпечення ефективної реалізації санкцій, уже оголошених проти Росії через її вторгнення в Україну. Трансатлантичні зусилля включають роботу з тиску на треті країни, які дають можливість російським громадянам і компаніям переміщувати активи, розташовані за межами Росії, за межі дії західних санкцій.

Чиновники ЄС розглядають можливість вдарити санкціями по чотирьох банках, які були вилучені з SWIFT, включаючи ВТБ. Активи цього банку були заморожені США та Великою Британією, але ЄС утримався від санкцій щодо нього.

Наразі не планується включати в санкційний перелік Газпромбанк чи Сбербанк, які обслуговують енергетичні платежі європейських компаній.

Чиновники кажуть, що блок також розглядає набагато ширші санкції проти членів сімей підсанкційної російської бізнес-еліти або олігархів, щоб зупинити переміщення ними активів за кордон.

Серед заходів, які обговорюють чиновники ЄС, є поширення чорного списку блоку, спрямованого проти відмивання грошей, на країни, які, як виявилося, допомагають обійти санкції Заходу. Ці дискусії включають питання про те, чи вносити Росію до чорного списку ЄС, хоча чиновники кажуть, що рішення з цього приводу неминуче.

Пропозиція щодо нових санкцій очікується наступного тижня від Європейської комісії. Після цього пропозицію мають узгодити всі 27 держав-членів.

Зазначається, що після чотирьох пакетів широких фінансових, економічних, технологічних та цільових санкцій проти олігархів та інших провідних російських бізнесменів, фокус у Брюсселі та певною мірою у Вашингтоні перейшов від ударів по новим секторам російської економіки до ліквідації лазівок у санкціях.

Представники США зараз перебувають у Брюсселі, де обговорюють застосування санкцій. Заступник міністра фінансів Уоллі Адейемо заявив у Лондоні у вівторок, що уряд США та його союзники планують накласти санкції на установи та осіб, які допомагають російським олігархам приховувати свої активи, в той час як уряди також працюють над новими заходами, спрямованими на порушення ланцюгів поставок, щоб позбавити Росії коштів до ведення війни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.