Більшість шведів підтримують вступ до НАТО

П'ятниця, 4 березня 2022, 14:24

Більшість шведів виступають за вступ до НАТО, оскільки вторгнення Росії в Україну спричинило швидку зміну ставлення в країні, яка давно відома своїм нейтралітетом.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters, свідчать результати опитування Demoskop на замовлення газети Aftonbladet.

Швеція не була у війні з 1814 року і будувала свою зовнішню політику на "неучасті у військових союзах". Вона залишалася нейтральною протягом Другої світової війни навіть під час вторгнення до сусідніх північних країн і під час холодної війни.

Опитування показало, що 51% шведів зараз за НАТО, у порівнянні з 42% у січні. Число противників приєднання впало до 27% з 37%. Таке опитування вперше показало більшість "за".

Правлячі соціал-демократи Швеції досі опиралися закликам правоцентристської опозиції приєднатися до НАТО, заявляючи, що неучасть у військових альянсах найкраще відповідає інтересам Швеції.

Незважаючи на це, цього місяця Швеція прийняла рішення відправити зброю Україні - вперше з 1939 року Швеція надіслала зброю країні, яка перебуває у стані війни.

Швеція та Фінляндія вже дуже тісно співпрацюють з НАТО і були запрошені на нещодавні саміти. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив у січні, що дві країни можуть приєднатися до альянсу "дуже швидко", якщо вони вирішать подати заявку на членство.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.