Кулеба закликав Захід до нових санкцій та просить винищувачі для України

П'ятниця, 4 березня 2022, 20:00

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав країни ЄС, США, Канаду та Британію запровадити нові санкції проти РФ та негайно надати Україні бойові літаки.

Як повідомила пресслужба МЗС, ці питання він підняв під час позачергового засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС, пише "Європейська правда".

Кулеба був присутній онлайн. Окрім членів ЄС, брали участь також глави дипломатій США, Канади, Британії та генсек НАТО.

Дмитро Кулеба закликав партнерів до нових санкцій проти Росії за удари по українських містах і дії, які ставлять під загрозу критичну інфраструктуру, зокрема АЕС.

Зокрема, він закликав: 

- запровадити ембарго на торгівлю нафтою;

- заборонити вхід російських кораблів до європейських портів та відмовитись від використання російських портів іноземними суднами;

- відключити від платіжної системи SWIFT нові російські банки, продовжити заморожувати російські активи і блокувати способи, за допомогою яких Росія може пом’якшувати ефект санкцій 

Також він попросив негайно надати Україні бойові літаки, щоб посилити здатність Повітряних сил ЗСУ захищати українські міста від ударів з повітря, як і іншої зброї "включно з засобами протиповітряної, протиракетної, протитанкової оборони".

Також 4 березня Дмитро Кулеба брав участь в екстреній зустрічі Північноатлантичної ради, після якої генсек НАТО заявив, серед іншого, що Альянс не готовий забезпечувати безпольотну зону над Україною.

Кулеба закликав держави Альянсу "діяти, поки не пізно", та не дозволити Путіну "перетворити Україну на Сирію". 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.