Данія змінює політику через напад РФ: готує референдум та мільярди на оборону

Понеділок, 7 березня 2022, 08:30

Абсолютна більшість партій парламенту Данії уклали "історичну угоду" про докорінну зміну політики держави у сфері безпеки та у відносинах з ЄС.

Про цю домовленість оголосила у неділю ввечері прем’єр-міністерка Метте Фредеріксен на спеціально скликаній події разом із лідерами ключових політичних сил країни, що представляють як владу, так і опозицію.

Угода отримала назву "Національний компроміс щодо політики безпеки Данії".

"За останні десять днів світ змінився. Була Європа до 24 лютого. І є інша – після", - заявила Фредеріксен.

У рамках угоди політичних партій Данія починає масштабне оновлення власних збройних сил, робитиме кроки для ізоляції Росії, а також відмовиться від принципу дистанціювання від частини спільних політик ЄС, який діяв у державі від часів вступу Данії до Євросоюзу.

Настільки масштабні зміни потребують також всенародного схвалення на референдумі, однак політики упевнені, що голосування буде позитивним.

Видання Berlingske наводить 5 ключових положень угоди.

1. Відмова від "оборонних застережень" Данії в ЄС
Зараз Данія не бере участі в тих частинах безпеки та зовнішньої політики ЄС, які стосуються оборони, у тому числі не допомагає фінансувати військові операції ЄС і не надає солдатів чи військову техніку. Тепер, на фоні дискусії про створення європейського безпекового союзу, данці повинні проголосувати за повну участь у політиці ЄС у цій сфері. 1 червня відбудеться референдум з цього приводу.

2.  Оборонний бюджет зростає до 2% ВВП
Починаючи з 2024 року оборонний бюджету щороку зростатиме, мета у 2% ВВП буде досягнута у 2033 році. Досі Данія уникала досягнення цього цільового показника НАТО.

3. Термінові інвестиції в оборону понад $1 млрд
Ще до збільшення оборонного бюджету 7 мільярдів крон (трохи більше ніж $1 млрд) будуть витрачені на зміцнення Данії та союзників протягом наступних двох років.

4. Відмова від російського газу
Енергетична політика також є політикою безпеки, тому Данія повинна поступово відмовитися від російського газу, і уряд буде працювати над тим, щоб решта Європи зробила те ж саме.

5. Дозвіл на дефіцит бюджету
Через ці витрати Данії доведеться мати помірний дефіцит бюджету у найближчі роки.

Як повідомлялося, Данія передасть Україні до 2700 одиниць протитанкової зброї.

Відмова від російського газу - це один із закликів Києва до партнерів. Детальніше читайте у статті 10 кроків, як завалити путінський режим у енергетиці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: