У ЄС запустять процедуру оцінки заявок на вступ України, Грузії і Молдови - ЗМІ

Оновлено
Понеділок, 7 березня 2022, 16:24

Посли Європейського Союзу почали обговорювати заявки на вступ України, Молдови та Грузії щодо вступу в ЄС та очікується, що посли попросять Єврокомісію розглянути запити країн та надати свою оцінку.

Про це повідомив кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк, пише "Європейська правда".

"Посли ЄС зараз обговорюють заявку України, Грузії та Молдови на вступ до ЄС. Швидше за все це закінчиться тим, що посли попросять Європейську комісію дати оцінку тріо", - зазначив Джозвяк.

Низка країн ЄС проти того, щоб цього тижня дати Україні статус кандидата на вступ

Оновлено: згодом журналіст повідомив, що зустріч послів ЄС завершилась, і у вівторок французьке головування в ЄС надішле три листи до Європейської комісії з проханням оцінити заявки трьох країн.

Президент Європейської ради Шарль Мішель у понеділок заявив, що заявку України щодо членства в Євросоюзі обговорять найближчими днями.

Раніше 7 березня глава МЗС України Дмитро Кулеба висловився за те, щоб заявку України на членство в ЄС розглядали окремо від заявок Грузії та Молдови.

Президент України Володимир Зеленський підписав заяву про вступ до ЄС на п'ятий день після початку російського вторгнення.

Він попросив блок дозволити Україні негайно набути членства відповідно до спеціальної процедури, оскільки вона захищає себе від російських військ.

1 березня Європейський Союз офіційно розпочав процедуру розгляду української заявки на здобуття членства після того, як відповідну заявку підписав президент Володимир Зеленський.

Детально про заявку України щодо членства дивіться у пояснювальному відео ЄвроПравди або читайте у статті "До ЄС у турборежимі: як та коли розглядатимуть заявку України про прискорений вступ"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.