Росія обійшла Іран і стала найбільш підсанкційною державою світу

Вівторок, 8 березня 2022, 08:17

Росія обійшла Іран і Північну Корею і перетворилась на найбільш підсанкційну державу у світі через вторгнення в Україну.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Bloomberg.

За даними Castellum.ai, глобальної бази даних для відстеження санкцій, починаючи з 22 лютого внаслідок скоординованих дій США, ЄС і їх союзників Росія стала об’єктом 2778 нових санкцій. Загальне число санкцій зросло до понад 5530.

Це перевершило Іран, проти якого за десятиліття було введено 3616 санкцій, переважно через ядерну програму та підтримку тероризму.

Тиск на Росію посилюється майже з кожним днем. Протягом вихідних American Express Co. і Netflix Inc. приєдналися до зростаючого списку компаній, які виходять з Росії або припиняють свою діяльність. Деякі роблять це через зобов’язання щодо санкцій, але інші "вводять власні санкції" — по суті, вирішуючи піти, навіть якщо вони не зобов’язані це робити за законом.

"Це фінансова ядерна війна і найбільша санкційна подія в історії", – сказав Пітер П’ятецький, колишній чиновник міністерства фінансів в адміністраціях Обами та Трампа, який був співзасновником Castellum.ai. "Росія менш ніж за два тижні перетворилася з частини світової економіки до найбільшої мети глобальних санкцій і фінансового ізгоя" - сказав він.

На вихідних Путін заявив, що введення санкцій "схоже на оголошення війни".

У понеділок американські ЗМІ повідомили, що адміністрація Байдена готова запровадити заборону на імпорт російської нафти до Сполучених Штатів без участі союзників у Європі.

Німеччина, найбільший покупець російської сирої нафти, відкинула плани заборонити імпорт енергоресурсів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.