ЄС прагне цього року скоротити газову залежність від Росії на дві третини

Вівторок, 8 березня 2022, 14:08

ЄС може скоротити більшу частину своєї залежності від російського газу до кінця цього року, якщо уряди запровадять ряд надзвичайних заходів, запропонованих Єврокомісією у вівторок.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Politico.

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), російський імпорт становив 40 відсотків споживання газу ЄС у 2021 році.

У понеділок увечері  віцепрезидент Єврокомісії Франс Тіммерманс заявив у Європейському парламенті в Страсбурзі, що план, який був різко і швидко переглянутий у дні після вторгнення російських військ в Україну, може зробити ЄС незалежним від російського газу "за кілька років".

"Це непросто, але можливо", – додав він.

Тіммерманс підтвердив попередні повідомлення про те, що пакет буде пропонувати прискорити впровадження відновлюваної енергії, біопалива та водню.

"З огляду на те, що енергетичні ринки в найближчому майбутньому будуть напруженими, створення власних енергетичних ресурсів є стратегічно найрозумнішим і найневідкладнішим вибором", – сказав він.

Він також сказав, що заощадити можна шляхом скорочення споживання енергії, заповнення газових сховищ протягом цього року та пошуку нових джерел газу, додавши, що ЄС веде переговори з Єгиптом, Катаром, Австралією і США щодо збільшення їх пропозиції в короткостроковій перспективі.

"Нам потрібно буде імпортувати на дві третини менше російського газу вже до кінця цього року, якщо ми вживатимемо всіх цих заходів разом", – сказав Тіммерманс.

Щоб це сталося, країни-члени мають прискорити провідну політику Зеленої угоди щодо скорочення викидів, спрямовану на те, щоб зробити блок кліматично нейтральним до 2050 року. Тіммерманс сказав, що Комісія представить енергетичні пропозиції на зустрічі лідерів ЄС у Франції у четвер і п'ятницю.

На знак рішучості блоку відійти від Росії, Тіммерманс сказав, що деяким країнам може мати сенс збільшити обсяги видобутку вугілля в короткостроковій перспективі в поєднанні з прискореним впровадженням чистої енергії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.