Польща просить ЄС про додаткові кошти у зв’язку з прийомом українських біженців

Понеділок, 11 квітня 2022, 21:53

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав Єврокомісію надати країні фінансову підтримку у зв’язку з великими витратами, пов’язаними з прийомом українських біженців.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє PAP.

Моравецький нагадав, що у минулому, у розпал сирійської міграційної кризи, ЄС надавав фінансову підтримку Туреччині.

"Зараз ми фінансуємо ці витрати у межах своїх спроможностей, але, щоб це було справедливо…ми ведемо дуже інтенсивні переговори з Єврокомісією у цьому питанні", - сказав Моравецький на пресконференції з бельгійським колегою. 

Значну частину свого виступу він присвятив воєнним злочинам, які скоюють російські військові в Україні, та закликам надати Україні усю необхідну підтримку. 

Тим часом група депутатів правлячої партії "Право і справедливість" та членів групи у Європарламенті "Консерватори і реформісти" звернулися з листом до Єврокомісії, закликаючи надати Польщі додаткові кошти у зв’язку з прибуттям великої кількості українських біженців. 

Вони зауважують, що Польща стала основною країною призначення для українців, які виїхали за кордон через війну - понад 2,5 млн перетнули польський кордон і 700 тисяч вже зареєструвалися, що свідчить про їхні наміри тимчасово залишатися саме у Польщі. Депутати зазначають, що це створює додаткове навантаження на національний бюджет, системи освіти, охорони здоров’я. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.