Прирівняти Україну до Фінляндії: як НАТО радять змінити політику відкритих дверей

Аналітика коротко
Четвер, 14 квітня 2022, 16:00

Російська агресія спричинила необхідність перегляду стратегій і оборонних планів в Європі, відносин з партнерами, а також бачення майбутнього безпекового порядку. 

Зараз триває підготовка нової Стратегічної концепції НАТО, яку Альянс має намір схвалити на саміті у Мадриді наприкінці червня. Хоча війна ще не закінчена, а майбутнє європейської безпеки не зрозуміле, очевидно, що роль України у новій стратегії Альянсу має бути принципово іншою.

Цього тижня українські експерти представили у штаб-квартирі НАТО свої пропозиції до цього документа. Детально з пропозиціями можна ознайомитися у матеріалі Що має змінитися у стратегії НАТО: рекомендації з України до рішення саміту Альянсу.Далі - коротко про пропозиції документу. 

Українська держава, Збройні сили України та весь сектор безпеки та оборони довели свою відданість цінностям і принципам Альянсу. Україна більше не є лише реципієнтом безпеки: вона має досвід, знання та навички, якими може поділитися з НАТО, особливо на тактичному та оперативному рівнях. Сили безпеки та оборони України мають унікальний бойовий досвід, демонструючи безпрецедентно високий рівень ефективності.

Наразі Україна має статус партнера НАТО з розширеними можливостями, має всі підстави для пропозицій до Стратегічної концепції НАТО. Експертна спільнота рекомендує Альянсу принципово змінити бачення, у тому числі щодо "політики відкритих дверей" НАТО.

Українські експерти пропонують зафіксувати підхід, який дозволяє вступ держави до НАТО ще до повної деокупації її території.

"Європейська правда" брала участь у розробці цих рекомендацій та публікує їх із незначними скороченнями, для зручності читання. Також ми публікуємо цей документ мовою оригіналу – англійською. PDF-версія документа доступна на сайті "Української призми".

Рекомендації згруповані у вісім розділів. І хоча для нашої держави найважливішим видається питання нашої перспективи вступу до НАТО, інші також мають значення. 

  1. Демократія та принципи мають значення для світового порядку - НАТО має засуджувати й послідовно протидіяти спробам незаконного примусового тиску на рішення інших держав щодо їхньої участі у будь-яких політичних, економічних, військових та інших типах об’єднань.
  2. Політика щодо Росії не може бути двозначною - якщо НАТО хоче бути в авангарді глобальної безпеки, йому слід відкинути старі підходи щодо Росії.
  3. Різні відносини з різними партнерами - потрібна краща структуризація та наповнення змістом Партнерства розширених можливостей (EOP).
  4. "Політики відкритих дверей" вже недостатньо - у новій стратегії НАТО важливо підкреслити, що євроатлантичні прагнення держав-партнерів не можуть бути питанням переговорів між НАТО, її державами-членами та третіми сторонами.
  5. Чорне море – невід’ємна частина простору НАТО - НАТО має розробити всеосяжну стратегію щодо Чорного моря.
  6. Розумна оборона - концепція "розумної оборони" може стати новою парадигмою діяльності НАТО в Чорноморському регіоні, що дозволить краще використовувати всі спроможності та сформулювати ефективну, але не агресивну оборонну політику. Основна ідея – знайти точку спільного застосування зусиль союзників і не-союзників.
  7. Кіберсфера є ще одним виміром ведення війни - кібератаку на одну з держав НАТО слід розглядати як атаку на весь Альянс і давати на неї негайну, всеосяжну та рішучу відповідь.
  8. Стійкість як пріоритет - захист критичної інфраструктури, як-от ядерних реакторів, об'єктів зв’язку, електростанцій, портів та аеропортів, має бути головним пріоритетом.

Докладніше про пропозиції - у матеріалі Що має змінитися у стратегії НАТО: рекомендації з України до рішення саміту Альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.