Литва відкинула попередження Росії щодо НАТО: "Нічого нового"

Четвер, 14 квітня 2022, 14:19

Російська погроза збільшити військову присутність у Балтійському регіоні, зокрема ядерну, у відповідь на можливе розширення НАТО не є чимось новим.

Про це заявила у четвер прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"У тому, чим Росія погрожує, немає нічого нового. Калінінград - дуже мілітаризована зона, вже багато років, і розташована вона в Балтійському регіоні", - сказала вона журналістам. 

У Росії заявили, що вважатимуть Швецію і Фінляндію "офіційними противниками" після вступу в НАТО

Калінінградський ексклав Росії на березі Балтійського моря затиснутий між членами НАТО Литвою та Польщею.

У тому ж ключі висловився і міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

"Нинішні російські погрози виглядають досить дивно, коли ми знаємо, що навіть без нинішньої безпекової ситуації вони тримають зброю за 100 км від кордону з Литвою", - заявив він.

"Ядерна зброя завжди зберігалася в Калінінграді... Міжнародна спільнота, країни регіону чудово про це знають... Вони використовують її як загрозу", - додав міністр.

Президент Фінляндії: рішення щодо вступу в НАТО буде прийняте завчасно перед самітом у червні

Один із найближчих союзників президента Росії Владіміра Путіна експрезидент Дмитрій Медвєдєв попередив НАТО, що якщо Швеція та Фінляндія приєднаються до Альянсу, Росії доведеться зміцнювати свою оборону в регіоні, зокрема шляхом розгортання ядерної зброї.

Речник п​​резидента РФ Дмитрій Пєсков заявив, що Владімір Путін доручив Міноборони Росії розробити пропозиції, як саме слід "зміцнити" західний фланг на тлі можливого розширення НАТО. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.