Глава МЗС Швеції каже, що фінального рішення про вступ до НАТО ще немає

Четвер, 14 квітня 2022, 19:15

Міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде заперечує чутки про те, що в уряді нібито вже прийняли рішення на користь членства країни у НАТО.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє SVT.

У середу 13 квітня Svenska Dagbladet опублікували статтю, у якій йдеться, лідери соціал-демократичної партії вже прийняли рішення і прем'єрка Магдалена Андерссон поставила за ціль для країни подати заявку про членство у червні. 

"Не думаю, що буде доцільно вже зараз казати, що "усе ясно" - тому що це не так", - прокоментувала Анн Лінде.

Серед партій шведського парламенту немає єдності щодо того, скільки голосів буде потрібно на підтримку подачі заявки на членство у НАТО. Поміркована партія вважає, що достатньо простої більшості, тобто більше 50% голосів. Соціал-демократи, навпаки, вважають, що ця пропозиція має набрати 75% голосів у Риксдагу. 

Як повідомлялося, у Швеції може утворитися парламентська більшість за вступ в НАТО у випадку, якщо Фінляндія вирішить вступити до Альянсу.

Початок Путіним повномасштабної війни проти України спричинив різке зростання підтримки членства в НАТО у Швеції та Фінляндії та підштовхнув політиків до обговорення потенційного вступу. 

Детальніше на цю тему - у статті Фінляндія відмовляється від нейтральності: як агресія РФ штовхає країну до вступу в НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.