Невдачі і відчай можуть спонукати Путіна до застосування тактичної ядерної зброї - директор ЦРУ

П'ятниця, 15 квітня 2022, 07:44

Директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що "потенційний відчай" створити видимість перемоги в Україні може спонукати президента Росії Владіміра Путіна віддати наказ про застосування тактичної або малопотужної ядерної зброї.

Про це пише The New York Times, повідомляє "Європейська правда".

Бернс, який працював послом США в Росії і є членом адміністрації, який найчастіше мав справу з Путіним, сказав, що потенційна детонація такої зброї — навіть як запобіжний постріл — є можливістю, якою Сполучені Штати, як і раніше, "дуже стурбовані".

Але він відразу попередив, що досі, незважаючи на часті посилання Путіна на ядерні погрози, він не бачив "практичних доказів" розгортання військ або переміщення зброї, які б свідчили про неминучість такого кроку.

"З огляду на потенційний розпач президента Путіна та російського керівництва, враховуючи невдачі, з якими вони досі стикалися у військовому відношенні, ніхто з нас не може легковажно ставитися до загрози, яка виходить від потенційного застосування тактичної ядерної зброї чи ядерної зброї малої потужності", — сказав Бернс під час сесії питань та відповідей після промови, яку він виголосив у Технологічному інституті Джорджії.

Тактичну зброю іноді називають "ядерною зброєю поля бою", це зброю меншого розміру, яку можна вистрілити з міномета або навіть підірвати, як міну, на відміну від "стратегічної" зброї, яка встановлюється на міжконтинентальні балістичні ракети.

Росія має великий арсенал тактичної зброї. Ядерна зброя малої потужності була спроєктована так, щоб зробити досить слабкий вибух, що іноді стирає різницю між звичайною та ядерною зброєю.

Нагадаємо, експрезидент Дмітрій Медвєдєв попередив НАТО, що якщо Швеція та Фінляндія приєднаються до Альянсу, Росії доведеться зміцнювати свою оборону в регіоні, зокрема шляхом розгортання ядерної зброї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.