У Брюсселі пояснили вагання щодо нафтового ембарго проти РФ - ЗМІ

П'ятниця, 15 квітня 2022, 18:31

У Євросоюзі кажуть, що на повну відмову від російської нафти потрібно "багато місяців" і потрібно продумати належні запобіжники, щоб цей захід був справді ефективним.  

Про це повідомляє AFP з посиланням на неназваних співрозмовників у Брюсселі, пише "Європейська правда".

За словами співрозмовників, питання дуже комплексне і для відмови потрібно "чимало місяців", тому що йдеться про пошук альтернатив та механізмів для запобігання обходу санкцій. Крім того, можуть ще більше зрости ціни. 

Деякі країни-члени, як Угорщина, Словаччина та Болгарія, купують нафту переважно у Росії і для них ембарго є великим викликом. Глава МЗС Словаччини Іван Корчок відкрито казав, що "за добу" відмовитися від російської нафти неможливо. За словами міністра закордонних справ Литви, окремі країни-члени - категорично проти.

"На додачу, якщо Росія почне продавати іншим покупцям нафту, яку не захотіла купувати Європа, толку із санкцій не буде", - зауважив один із співрозмовинків.

Президент РФ Владімір Путін вже заявив цього тижня, що збирається продавати російські енергоресурси до інших регіонів. Тож у Брюсселі намагаються продумати механізми, які не давали б обходити санкції Китаю та Індії, а також донесли до цих столиць, що ЄС "важко буде вважати партнерами тих, хто саботуватиме санкції", - розповів один з європейських дипломатів. 

Росія експортує до ЄС дві третини своєї нафти. У 2021 звідти поставили 30% нафти у сирому вигляді з усього об’єму імпорту ЄС та 15% європейського імпорту нафтопродуктів. 

Нагадаємо, 8 квітня  Рада ЄС затвердила п'ятий пакет санкцій проти Росії. Він передбачає, серед іншого, ембарго на імпорт російського вугілля з серпня 2022 року, заборону російським та білоруським вантажним перевізникам працювати у ЄС, заборону надавати доступ до портів ЄС суднам, зареєстрованим під прапором Росії (крім деяких винятків). 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.