Фінляндія через санкції закрила перехід на кордоні з РФ

Вівторок, 19 квітня 2022, 16:01

Фінляндія на невизначений період закрила рух через тимчасовий пункт пропуску в Паріккала, відкритий спеціально для транспортних перевезень з РФ, переважно деревини.

Про це раніше домовилися прикордонна служба Південно-Східної Фінляндії та російська сторона, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Yle.

Причиною стали санкції Євросоюзу проти Росії, які набули чинності 9 квітня. Вони передбачають заборону в'їзду на територію ЄС вантажного автотранспорту з реєстраційними номерами Росії чи Білорусі. Після цього рух через пункт пропуску в Паріккала зійшов нанівець, і тепер його вирішено повністю закрити.

Для перетину пункту пропуску Паріккала-Сювяоро потрібен був спеціальний дозвіл. Кордон мали право проходити лише громадяни Росії та Фінляндії. У 2019 році уряд Антті Рінне оголосив про плани з модернізації пункту пропуску та перетворення його на міжнародний. У цьому випадку перетнути кордон у цьому місці могли громадяни будь-яких країн, що їдуть з будь-якими цілями.

Будівництво планували розпочати у 2022 році, проте спочатку пандемія, а потім напад Росії на Україну знищив сподівання на відновлення турпотоку з Росії до Східної Фінляндії. Прикордонний пункт у Паріккала міг би відкрити новий маршрут із Петербурга до Савонлінни та інших прикордонних міст.

Керівниця східного відділу Міністерства закордонних справ Мар'я Ліївала підтвердила, що плани з перетворення прикордонного пункту на міжнародний заморожені. Глава муніципалітету Паріккала Веса Хуусконен вважає закриття пункту прикордонного контролю очікуваним рішенням.

"Дерев'яні матеріали, що перевозилися через кордон, стали об'єктом санкцій. З іншого боку, співпраця частини підприємств із Росією припинилася з інших причин. Тож це раціональне рішення" - сказав він.

Хуусконен вважає, що після нападу Росії на Україну настала "нова ера", а до старих часів уже не повернутися – принаймні швидко.

"Мені здається, що співпраця з Росією щодо прикордонного пункту похована на це десятиліття" - зазначив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: