Євросоюз може повністю лібералізувати вантажний транзит з Україною

Субота, 2 квітня 2022, 11:52

Україна може стати однією з перших країн, із якою Євросоюз укладе Спеціальну транспортну угоду, яка передбачає, зокрема, повну лібералізацію вантажного транзиту.

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм, пише "Європейська правда".

Найєм розповів, що Україна домагалась лібералізації транзитних автоперевезень для перевізників, тобто безперешкодного доступу до ринків країн ЄС та повного скасування дозволів на вантажні перевезення, ще до війни.

Успіх на 75%: як Україна та Польща вирішують транзитний конфлікт, що заважає експорту до ЄС

За його словами, Мінінфраструктури розпочне роботу над текстом угоди з ЄС вже наступного тижня. Напередодні про це йшлося на зустрічі з директором з питань мобільності та транспорту Європейської Комісії Хенріком Хололеєм.

"Під час зустрічі ми нарешті почули, що Україна може стати однією з перших країн, з ким Євросоюз підпише Спеціальну транспортну угоду, яка, окрім іншого, передбачатиме лібералізацію вантажного транзиту", - розповів Найєм на своїй Facebook-сторінці.

Як і у випадку з угодою про Спільний авіаційний простір України з ЄС, її матимуть ратифікувати усі держави-члени. 

"Укрзалізниця" з 10 лютого знімає обмеження на залізничний транзит до Польщі

"Ми розуміємо, що для європейців це буде вагомим кроком нам назустріч. Україна отримає можливість безперешкодно доставляти експортну продукцію на західні ринки", - додав він.

Нагадаємо, в середині березня завершився процес об’єднання української та європейської енергосистем, і Україна стала членом "енергетичного Євросоюзу".

1 березня Європейський союз офіційно розпочав процедуру розгляду української заявку на здобуття членства.

Детально про перспективи України приєднатись до Євросоюзу: До ЄС у турборежимі: як та коли розглядатимуть заявку України про прискорений вступ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.