Прем’єрка Фінляндії: рішення щодо вступу в НАТО треба ухвалити цієї весни 

Субота, 2 квітня 2022, 16:47

Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила, що будь-яке рішення про членство країни в НАТО має бути прийняте швидко і найкраще - цієї весни.

Про це вона сказала у своїй промові в суботу перед керівництвом своєї Соціал-демократичної партії, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Yle.

Марін сказала, що настав час Фінляндії серйозно переглянути свою позицію щодо військової лояльності. 

Президент Фінляндії натякнув, що референдум щодо вступу до НАТО вже не потрібен

За її словами, військова агресія Росії в Україні змусила країну переглянути свою політику безпеки і визнати, що "Росія не є тим сусідом, яким ми її вважали".

Будь-яке рішення про вступ країни до НАТО має бути ухвалене "ретельно, але швидко", по суті цієї весни, заявила прем'єр-міністр.

Вона сказала, що Фінляндія зіткнеться з наслідками, і тоді, якщо вирішить прагнути вступу до Альянсу, і тоді, якщо вирішить залишитися осторонь.

Прем'єр-міністр заявила, що розкриє свою особисту позицію щодо НАТО, коли найближчими тижнями розгорнуться дискусії про членство.

Членство Фінляндії у НАТО підтримують 61% громадян 

Делегати Соціал-демократичної партії зібралися в Гельсінкі в суботу, щоб сформулювати позицію партії щодо того, чи слід Фінляндії прагнути членства в НАТО.

На тлі війни в Україні підтримка членства Фінляндії різко зросла, а цільова група на чолі з міністром закордонних справ вивчає шляхи зміцнення національної безпеки, включаючи можливе членство в НАТО.

28 березня президент Фінляндії Саулі Нііністьо обговорив із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом "принципи та процедури" прийняття до Альянсу нових членів.

29 березня зі Столтенбергом поспілкувалася прем'єр-міністр Санна Марін, обговоривши, як рішення НАТО вплинуть на зміцнення спільної оборони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.