В уряді Молдови обіцяють штрафи за георгіївську стрічку на 9 травня, "навіть Додону"

Середа, 20 квітня 2022, 10:46

Міністр юстиції Молдови Сергій Литвиненко пообіцяв штрафи без пом’якшень та винятків за використання георгіївської стрічки під час заходів до 9 травня - після того, як набула чинності відповідна заборона.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Newsmaker.

"У законі все чітко передбачено. Якщо люди використовують георгіївську стрічку, на них складають протокол і штрафують", - зазначив міністр, додавши, що це не буде стосуватися стрічки як елемента нагород ветеранів Другої світової. 

Він зауважив, що не варто сподіватись на винятки і політикам, які порушать заборону. 

"Ніяких винятків не буде. Оштрафують і Ігоря Додона (проросійського експрезидента, колишнього лідера "Партії соціалістів" - ред.), якщо він буде використовувати стрічку", - сказав Литвиненко на запитання, чого чекати опозиції, яка вже оголосила марш до 9 травня. 

Віцеспікер парламенту Влад Батринча вже заявив, що на марші до 9 травня демонстративно вийде з георгіївською стрічкою. 

Нагадаємо, нещодавно парламент Молдови схвалив закон про заборону використання символів Z, V та георгіївської стрічки як символів російської агресії. Президентка Мая Санду підписала його. Вона зауважила, що пам’ятати і вшановувати героїв Другої світової потрібно, але без символіки, яка стала пропагандою агресивної війни проти України. 

За виготовлення, продаж, поширення та публічне використання цієї символіки загрожує штраф у розмірі від 4, 5 тисяч до 9 тисяч леїв (7-14 тисяч гривень), або від 30 до 60 годин громадських робіт. Для посадовців та юридичних осіб штраф складатиме від 9 тисяч до 18 тисяч леїв. 

Читайте також: Санкції по-молдовськи: чим допомагає та що не хоче робити Кишинів у часи агресії РФ. Також можете подивитися відеодискусію редакторів "Європейської правди" на цю тему.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.