В Естонії заборонили символіку на підтримку війни в Україні

Четвер, 21 квітня 2022, 15:45

Парламент Естонії у четвер в третьому, остаточному читанні ухвалив законопроєкт, який передбачає заборону використання символіки на підтримку воєнної агресії РФ проти України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал ERR.

Документ підтримали 69 депутатів. Троє  проголосували проти, ще 11 - не стали голосувати.

Відповідно до закону, приєднання до агресії іноземної держави вважається злочином. Також закон забороняє демонстрацію символіки, пов’язаної з агресією.

За словами соціал-демократки Хельйо Пікхофф, закон був прийнятий швидше, ніж зазвичай.

"Головною причиною цього було наближення 9 травня. Я вірю і сподіваюся, що цього року цей день пройде мирно і стримано, як у Таллінні на Військовому цвинтарі, так і в містах Іда-Вірумаа, де традиційно відзначається 9 травня. Я дуже сподіваюся, що поліції не доведеться у цей день затримувати осіб, які розпалюють ненависть, які поводяться небезпечно і порушують нові положення закону", - сказала Пікхофф перед заключним голосуванням.

"Давайте будемо чесними, причина, з якої ми сьогодні обговорюємо цей законопроєкт у Рійгікогу, полягає у вторгненні російських військ в Україну та жорстоких кровопролиттях, влаштованих там режимом Путіна. Тому цього року 9 травня пройде в абсолютно іншому контексті, та крім готовності правоохоронних органів, завдання Рійгікогу як законодавчого органу - надати їм необхідні рамки для дій", - додав центрист Марек Юргенсон.

"Наше послання таке: ні насильству, ні символам ненависті в будь-якій формі, ні георгіївським стрічкам та буквам Z. Ні будь-яким буквам і символам, які прославляють жахливі воєнні злочини та геноцид в Україні або десь ще у світі", - сказала реформістка Сігне Ківі.

Відповідно до закону, як злочин карається приєднання до збройних сил іноземної держави, яка вчиняє акт агресії, або до іншого збройного об'єднання іноземної держави, що бере участь в акті агресії; участь у скоєнні чи підготовці акта агресії чи свідома підтримка акта агресії із боку іноземної держави, зокрема його фінансування. За таке діяння передбачено ув'язнення на строк до п'яти років. Те саме діяння, якщо воно скоєне юридичною особою, карається штрафом.

Закон також встановить заборону на відкриту демонстрацію символіки, використаної під час вчинення акту агресії, геноциду, злочину проти людяності чи воєнного злочину з метою підтримки чи виправдання цих злочинів. За це діяння законом передбачено штраф у розмірі до 1200 євро, або арешт. Якщо це діяння вчинено юридичною особою, розмір штрафу складе до 32 000 євро.

Планується, що стаття, пов'язана з демонстрацією символіки, набуде чинності наступного дня після її публікації у Riigi Teataja.

Як повідомлялося, в Естонії у зв’язку з наближенням 9 травня і річниці так званої "Бронзової ночі" - заворушень через перенесення радянського пам’ятника невідомому солдату з центру міста - заборонили тематичні заходи, на яких використовують військову символіку СРСР та сучасної Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.