Прем'єрка Швеції виключила можливість референдуму щодо членства в НАТО

Четвер, 28 квітня 2022, 17:39

Уряд Швеції не планує проводити референдум, якщо парламент вирішить продовжити процес заявки на членство в НАТО.

Про це заявила прем'єр-міністр Магдалена Андерссон, пише "Європейська правда" із посиланням на Reuters.

Андерссон сказала, що референдум – це "погана ідея". "Я не думаю, що це питання підходить для референдуму", - сказала вона.

"Є багато інформації про національну безпеку, яка є конфіденційною, тому на такому референдумі є важливі питання, які не можна обговорювати, і важливі факти, які не можна виносити на стіл", - додала прем'єрка.

Парламент Швеції переглядає політику безпеки, доповідь очікується в середині травня. Окремо, власна партія Андерссон розглядає питання, чи відмовитися від своїх заперечень проти членства в НАТО.

Лідер найбільшої опозиційної партії "Помірні" також відхилив заклики до референдуму з цього питання.

"Виборці... не наївні щодо Росії. Шведські виборці зрозуміли, що сталося 24 лютого, і зробили свої висновки", - сказав Ульф Крістерссон на початку цього тижня під час дебатів з лідером Лівої партії Нуші Дадгостар.

Нагадаємо, генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, якщо Фінляндія та Швеція подадуть заявки на вступ до Альянсу, то державам блоку вдасться знайти рішення щодо гарантій їхньої безпеки до моменту офіційного приєднання двох країн.

Як повідомлялося, Фінляндія і Швеція, ймовірно, не чекатимуть саміту НАТО наприкінці червня і подадуть заявки на вступ до Альянсу вже у травні.

У Москві почали попереджати обидві країни про "наслідки" вступу.Детальніше на цю тему - у статті Фінляндія відмовляється від нейтральності: як агресія РФ штовхає країну до вступу в НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: