Генсек НАТО: всі відповідальні за звірства у Бучі мають бути притягнуті до відповідальності

Вівторок, 5 квітня 2022, 16:19

Усі факти звірств російських військових у Бучі та інших містах України мають бути встановлені, а всі відповідальні за їх скоєння мають бути притягнуті до відповідальності.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції перед зустріччю міністрів закордонних справ країн Альянсу в Брюсселі, пише "Європейська правда".

"Ми всі побачили жахливі зображення вбитих мирних жителів у Бучі та інших містах, які були під контролем російських військових до останніх кількох днів. Це нестерпна жорстокість, якої Європа не бачила багато десятиліть. Націлювання та вбивства мирних жителів - це воєнний злочин. Усі факти повинні бути встановлені, а всі відповідальні за ці звірства мають бути притягнуті до відповідальності", - сказав Столтенберг.

Генсек НАТО додав, що такої жорстокості масштабу війни Європа не бачила з часів Другої світової війни.

"Союзники підтримують проведення розслідування, у тому числі в рамках ООН та Міжнародного кримінального суду", - сказав Столтенберг.

Раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав зупинити імпорт енергоносіїв з Росії, щоб не допустити появи "нових Буч" в інших українських містах.

Серед країн Євросоюзу немає єдності щодо запровадження ембарго на російський газ.

Водночас, за даними ЗМІ, Єврокомісія готується представити новий пакет санкцій проти РФ, який включатиме заборону на імпорт російського вугілля.

Крім того, за даними WSJ, наразі в ЄС обговорюють альтернативний варіант на заміну ембарго, яке має чимало противників – введення додаткових мит проти російської нафти та вугілля.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.