"Рейтинг": підтримка вступу України в НАТО падає, в ЄС - рекордно висока

Вівторок, 5 квітня 2022, 16:47

Рівень підтримки вступу України до НАТО продовжується зменшуватися і наближається до довоєнних показників.

Про це свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг", пише "Європейська правда".

В перші дні війни підтримка членства України в Альянсі зросла з 62 до 76%, в перший тиждень підтримка зменшилась до 72%, а станом на кінець березня становить 68%.

Водночас зростає підтримка вступу до ЄС. В перші дні війни відбувся ріст з 68 до 86%, далі ріст продовжився і станом на кінець березня становить 91% – абсолютний рекорд за всі роки досліджень.

При цьому більшість (56%) переконані, що Україна стане членом Євросоюзу за протягом одного-двох років, 23% – за п’ять років.

За місяць дещо зменшилася кількість тих, хто вірить, що Україна приєднається до Європейського Союзу у дуже короткій перспективі (з 61% до 56%), і зросла кількість тих, хто вірить у вступ до ЄС за п’ять років (з 13% до 23%).

78% опитаних вважають, що справи в Україні рухаються у правильному напрямку. Лише 11% протилежної думки, 11% - не змогли оцінити. У всіх регіонах та серед всіх вікових груп продовжує домінувати оцінка напрямку як правильного.

95% опитаних вірять у те, що Україна зможе відбити напад Росії, проте впевненість у швидкій перемозі "за кілька тижнів" дещо зменшилась з 47% до 35%. Натомість зросли позиції "кілька місяців" і "півроку-рік". 14% не змогли відповісти на це питання.

Опитування було проведене 30-31 березня в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.

Нагадаємо, 1 березня Європейський Союз офіційно розпочав процедуру розгляду української заявку на здобуття членства.

Детально про перспективи України приєднатись до Євросоюзу: До ЄС у турборежимі: як та коли розглядатимуть заявку України про прискорений вступ.

Читайте також - Альтернатива НАТО: чим загрожує відмова України від Альянсу за домовленістю з Кремлем

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.