Вибори у Франції – опитування показує скорочення розриву між Макроном та Ле Пен

Вівторок, 5 квітня 2022, 22:26

За 5 днів до першого туру президентських виборів у Франції Марін Ле Пен вдалося різко скоротити розрив від чинного президента Еммануеля Макрона.

Як повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Figaro, про це свідчать результати опитування , проведеного 4-5 квітня Elabe.

Попри те, що Макрон залишається фаворитом, його підтримка у першому турі, який відбудуться вже 10 квітня, у порівняння з минулим тижнем впала на 0,5 відсоткового пункту – до 28%.

Натомість  рівень підтримки Марін Ле Пен зріс на один пункт і досяг 23%.

Як зазначають соціологи, "за два тижні Марін Ле Пен досягла значного прогресу з виборцями, які політично позиціонують себе крайні  праві (54% до 71%) на шкоду, головним чином, Еріку Земмуру (34% до 24%, тобто -10) ".

Третє місце займає лівий кандидат Жан-Люк Меланшон (15,5%), за ним йдуть вже згаданий Ерік Земмур (9%) та кандидатка від Республіканців Валері Пекресс (8%).

Такі результати посилюють інтригу у другому турі, який запланований на 24 квітня.

Наразі, згідно з опитуванням, другий тур виграє Макрон – 53% проти 47% у Ле Пен.

Нагадаємо, що ще місяць тому війна в Україні призвела до різкого стрибка популярності чинного президента – його рейтинг зріс на 8,5 балів та досяг 33,5%. Тоді співвідношення сил у другому турі виглядало майже розгромним -  61% у Макрона проти 39% у Ле Пен.

Втім, різне зростання вартості життя через війну дало другий шанс правим популістам. Це дозволяє допускати подальше збільшення рейтингів Ле Пен та, відповідно – ще більшої інтриги у другому  турі.

Детальніше про передвиборчі розклади у Франції можна почитати у статті Макрон у стилі мілітарі: як агресія РФ вплинула на перебіг виборів у Франції

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.