Швейцарія розморозила частину російських активів

Четвер, 12 травня 2022, 17:57

Швейцарський уряд у четвер повідомив про те, що заморозив російських активів на суму 6,3 млрд швейцарських франків (6,33 млрд доларів США) відповідно до санкцій за вторгнення РФ в Україну, що менше, ніж було на початку квітня.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації Reuters.

Ця цифра зменшилася порівняно з 7 квітня, коли уряд повідомив, що заморозив активів приблизно на 7,5 млрд швейцарських франків.

При цьому з того часу уряд заморозив активів ще на 2,2 млрд франків. 

Це означає, що з квітня було розблоковано близько 3,4 млрд франків тимчасово заблокованих активів.

"Ми не можемо заморозити кошти, якщо у нас немає достатніх підстав", - пояснив "розморозку" журналістам Ервін Боллінджер, високопосадовець агентства Державного секретаріату з економічних питань (SECO), який займається санкціями.

Останнім часом тиск на Швейцарію посилився, щоб вона швидше виявляла та заморожувала активи сотень росіян, які потрапили під санкції.

Американська Гельсінська комісія, яка фінансується урядом та займається питаннями безпеки, співпраці та прав людини в Європі, на початку травня назвала Швейцарію "провідним співучасником російського диктатора Владіміра Путіна та його поплічників", які, за словами комісії, використали "швейцарські закони про таємницю, щоб приховувати та захищати доходи від своїх злочинів".

Уряд Швейцарії відкинув звинувачення "найрішучішим чином", а президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс зажадав від уряду США "негайно виправити це враження, що вводить в оману".

За оцінками швейцарського банківського лобі, у швейцарських банках є до 213 мільярдів доларів США російського капіталу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.