Вступ Фінляндії та Швеції у НАТО може зайняти лише "декілька тижнів"

Неділя, 15 травня 2022, 13:45

Країни НАТО готові якнайшвидше провести ратифікацію заявок на членство від Фінляндії та Швеції.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Reuters.

"Німеччина підготувала все для того, щоб здійснити швидкий процес ратифікації", - заявила  журналістам за результатами берлінської зустрічі глав МЗС країн НАТО міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

За її словами, згоду на таку швидку ратифікацію дали й інші міністри.

"Ми повинні переконатися, що ми дамо їм гарантії безпеки. Не повинно бути перехідного періоду, сірої зони, коли їхній статус неясний", - додала Бербок.

Мова йде про період між поданням заявки на вступ та ратифікацією, протягом якого скандинавські країни ще не будуть захищені статтею 5 НАТО, яка гарантує, що напад на одного союзника є нападом на всіх.

Сходжу заяву озвучила і міністр закордонних справ Канади Мелані Джолі – за її словами, провести ратифікацію вступу нових членів НАТО можна зробити "протягом кількох тижнів".

Нагадаємо, 15 травня президент та прем’єр-міністр Фінляндії офіційно оголосили у неділю, що країна подає заявку про приєднання до НАТО. Фінський парламент збереться для розгляду цього питання в понеділок, є більшість голосів на підтримку рішення. Після цього президент і уряд мають запустити процес подання заявки, яка буде передана до Альянсу, імовірно, вже у вівторок.

Незабаром таку заяву може схвалити і Швеція. Зокрема, стало відомо, що Соціал-демократична партія Швеції, яка була оплотом ідеї нейтралітету, готова відмовитися від свого курсу та незабаром оголосить про це офіційно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.