Британія готується до наступних кроків щодо "ірландської" частини угоди про Brexit

Понеділок, 16 травня 2022, 08:16

Британія збирається найближчими днями розкрити свої "наступні кроки" щодо Північноірландського протоколу, що може відкрити нову серію суперечки з Євросоюзом щодо правил торгівлі після виходу з єдиного ринку.

Як повідомляє Politico, про це заявив прем’єр Борис Джонсон, пише "Європейська правда". 

У понеділок Джонсон летить до Белфаста для перемовин щодо формування у Північній Ірландії нового уряду після перемоги на виборах націоналістів "Шинн Фейн". Процес загальмувався, оскільки правила регіону вимагають розподілу посади першого міністра і заступника між юніоністами і націоналістами. Демократична юніоністська партія вимагає перегляду Північноірландського протоколу і висунула це як вимогу для співпраці у формуванні уряду та інших призначень після виборів. 

Як відомо, функціонування кордону на острові Ірландія від початку було одним з найчутливіших питань у перемовинах про Brexit. Рішення змістити митний контроль у порти, аби залишити "прозорим" кордон між Ірландією-членом ЄС і Північною Ірландією - частиною Британії, спричинило логістичні проблеми і залишило невдоволеними юніоністів, які вбачають у цьому посягання на повноправну належність регіону до складу Сполученого Королівства. З іншого боку, "прозорий кордон" на острові є частиною угоди 1998 року, яка поклала край тривалому конфлікту у регіоні, і це принципово важливо для ірландських націоналістів. 

Джонсон заявив, що Північноірландський протокол "не адаптували до реального стану справ" та додав, що ситуацію ускладнюють економічні труднощі внаслідок пандемії коронавірусу і нової війни у Європі. 

Британія заявляє, що запропоновані Єврокомісією зміни до протоколу, запропоновані у жовтні 2021 року, все одно недостатньо зменшують труднощі бізнесу. У Брюсселі зазначили, що це "відправна точка" для перемовин та застерегли, що якби Лондон в односторонньому порядку призупинив дію протоколу, це буде мати далекосяжні наслідки. 

Борис Джонсон каже, що Британія налаштована на діалог, але буде "змушена діяти", якщо ЄС не змінить позицію. 

"Уряд відповідальний за те, щоб дати впевненість в тому, що споживачі, жителі і бізнес Північної Ірландії захищені у довгостроковій перспективі. Ми надамо більш детальну оцінку і оголосимо нові кроки у наступні дні", - заявив він. 

Читайте також: Шанс на вихід з Британії: що буде з Північною Ірландією після перемоги націоналістів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.