Президент Фінляндії вірить у подолання розбіжностей з Туреччиною щодо НАТО

Вівторок, 17 травня 2022, 14:46

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо заявив, що його країна і Швеція повинні мати можливість досягти угоди з Туреччиною щодо заперечень Анкари проти їх приєднання до НАТО.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

"Заяви з Туреччини дуже швидко змінилися і стали жорсткішими протягом останніх кількох днів. Але я впевнений, що за допомогою конструктивних дискусій ми вирішимо ситуацію", - сказав президент Саулі Нііністьо під час звернення до парламенту Швеції.

Нііністьо сказав, що місяць тому розмовляв телефоном з президентом Туреччини Таїпом Ердоганом і що тоді він схвально говорив про членство Фінляндії та Швеції в НАТО.

"Але за останній тиждень заяви стали несприятливими. Це означає, що ми повинні продовжувати наші дискусії. Я оптиміст" - заявив фінський президент.

Туреччина стверджує, що Швеція та Фінляндія приховують осіб, які, за її словами, пов’язані з групами, які вона вважає терористами, а саме з бойовиками Робітничої партії Курдистану (РПК) і послідовниками Фетхуллаха Гюлена, якого Анкара звинувачує в організації спроби державного перевороту 2016 року.

Міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде заявила в суботу напередодні переговорів зі своїм турецьким колегою на зустрічі НАТО в Берліні, що Швеція, як і решта Європейського Союзу, вважає РПК терористичною організацією.

Виступаючи на пресконференції в понеділок, Ердоган також заявив, що Туреччина виступатиме проти заявок на НАТО від тих, хто ввів проти неї санкції. Швеція і Фінляндія ввели ембарго на експорт зброї Туреччині після її вторгнення в Сирію в 2019 році.

Проте наскільки великою перешкодою будуть заперечення Туреччини, ще невідомо.

Нагадаємо, 17 травня міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде підписала заявку на вступ країни до Північноатлантичного альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.