Санду не бачить загрози втягнення Молдови у війну

Середа, 18 травня 2022, 18:17

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що наразі не бачить безпосередньої загрози для Молдови бути втягнутою у війну.

Про це вона сказала під час виступу у Європарламенті в середу, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Nokta.

Санду торкнулась питання Придністров’я, зазначивши, що "ми залишаємось прихильними до мирного вирішення цього конфлікту, який повністю збереже суверенітет Молдови та територіальну цілісність усередині наших міжнародно визнаних кордонів".

Проте вона також зазначила, що нещодавня напруженість у регіоні підвищила побоювання щодо потенційної дестабілізації.

"Молдовський уряд намагається зберегти ситуацію стабільною і мирною, слідуючи дипломатичним шляхом вирішення конфлікту. Ми продовжуватимемо діяти так в ім'я наших громадян на обох берегах Дністра. Ми не хочемо війни чи дестабілізації", - наголосила Санду.

"У нас є бачення мирної реінтеграції країни, яке спрямовуватиме наші дії, щоб тримати ситуацію стабільною. Ми вважаємо, що зараз немає безпосередньої загрози того, що Молдова буде втягнута у війну", - додала вона.

Санду знову підкреслила, що Молдова є нейтральною країною згідно з Конституцією, і що більшість громадян підтримують це. Однак, щоб Молдова могла бути по-справжньому нейтральною державою, Росія має вивести війська з її території.

"Їхня присутність у Придністровському регіоні докорінно порушує наш нейтралітет і нашу незалежність", - зазначила Мая Санду, чим викликала оплески євродепутатів.

Як повідомлялося, Санду в Брюсселі також обговорила з президентом Євроради про рух Молдови до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.