Який суд і як саме може покарати Путіна та Лаврова за злочини в Україні

коротко
Середа, 18 травня 2022, 21:05

Про переслідування Росії та росіян за здійснення злочинів в Україні редактор "Європейської правди" Сергій Сидоренко поговорив з юристом-міжнародником Антоном Кориневичем. Він офіційно лишається "агентом України" у її позові до РФ у Міжнародному суді ООН та веде від України непростий процес створення нового судового органу – трибуналу.

Відео розмови можна подивитися на нашому Youtube-каналі, або почитати на сайті - "Щоби довести в суді, що був геноцид, треба "залізти в голову" злочинцю".

Про що говорив Антон Кориневич:

"Є дані, які можуть свідчити про вчинення російськими високопосадовцями і окремими російськими військовими злочинів геноциду на території України".

"Геноцид – це злочин, а отже, за нього має настати індивідуальна кримінальна відповідальність політичного, військового керівництва РФ та конкретних виконавців".

"Для переслідування президента, прем’єр-міністра, глави МЗС РФ та, можливо, ще кількох осіб, щодо яких діє принцип посадового імунітету, потрібен інший орган. Натомість Міжнародний кримінальний суд у Гаазі посадових імунітетів не визнає. МКС може притягувати до відповідальності навіть чинних глав держав, саме для цього він, зокрема, і існує".

"Ми не можемо концентруватися тільки на найвищих ланках. Треба притягувати також тих, хто вчиняв це все на місці. Для них є українські суди! А Міжнародний кримінальний суд існує для того, щоби брати "велику рибу", це може бути, скажімо, десяток справ, у той час як національні суди розглянуть їх сотні".

"Міжнародний кримінальний суд не може притягати до відповідальності політичне і військове керівництво Росії за вчинення злочину агресії проти України".

"Ми з командою українських та міжнародних юристів зараз працюємо над тим, щоб створити спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України, який буде доповнювати МКС".

"Щодо геноциду, воєнних злочинів та злочинів проти людяності нехай працює МКС. А новий спеціальний трибунал має бути створений лише для одного питання: злочину агресії".

"Я наголошу на важливому факті: жодного разу в історії міжнародного правосуддя держава не була визнана відповідальною за скоєння злочину геноциду. Це важливо. Це означає, що рівень доведення цього – дуже високий".

Повну розмову можна подивитися в відео на нашому Youtube-каналі, або почитати на сайті - "Щоби довести в суді, що був геноцид, треба "залізти в голову" злочинцю".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.